Какво следва след 3-дневната зима?

Добре, някъде беше и 5-дневна, макар и с доста натягане 🙂

Още днес в низините се усети добро омекване, с температури до 7-8 градуса. Имаше и доста слънце. Утре през деня ни очакват сравними температури, но преди обяд около Западна Стара планина най-общо (може и в низините, но по-малко) ще валне лек снежец, като в западната част на Предбалкана може да сложи и някой сантиметър за кратко.

Това, което ще бъде оста различно, са минималните температури, които ще бъдат от около минус 4 докъм нула. Допускам и места с леко положителни минимални. Сравнете с минус 12-13 преди 2 дни и вчера. Но това свърши.

След местните сравнително кратки превалявания за някои части на запада, поне до петък-събота валежи няма д има никакви – толкова за тях. Минимумите остават в рамките на тези, споменати за утре, с изкл. на понеделника, когато в някои инверсионни части могат да слязат до около минус 6-7, но нищо сериозно. В останалите дни ще са предимно около и малко под нулата – като утрешните.

Дневните в понеделник ще бъдат до малко под 10, вторник и сряда в низините на много места ще минат десет поне с малко, до 11-12, а четвъртък и петък може по места да доближат и 15, засега без значима вероятност да го минат. Това за февруари са наднормени, но с малко, температури, не колкото бяха в подобни рамки за януари, естествено. Слънцето вече е октомврийско и буквално галопира нагоре в небето от ден на ден.

За края на другата седмица има опашки и с над 15 градуса, но засега ще се въздържа от коментар, нека изчакаме понеделник. Това е, засега, а дългата „оперативна“ пауза беше заради липсата на нещо извънредно в обстановката – каквото написах миналата седмица, се реализира практически 1:1, с някои малки (но крайно неприятни) изключения, като задържалият се до 5-7 см навят сняг в моя пункт, заради когото вместо пак до минус 9-10, температурата на 10.02 слезе до минус 12. Но това бе уникално лошо стечение на обстоятелствата, почти минус 15 във височина, сняг, тихо, ясно, СУХО (без реална мъгла) и въпреки това практически останах в рамките на 8 хардинес зона. Т е, максималното, на което бе способна зимата, в почти най-доброто и хронологично време, доведе до едно почти нищо.

Тепърва ще се правят изводи от този факт, но за момента приключваме материала, с напомняне на резюмето:

Зимата свърши за 3 до 5 дни. 🙂

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s