„Северният конвейер“ носи хилаво подобие на зима в София, в низините – йок!

Photo by Aleksejs Bergmanis on Pexels.com

Завършва първата и втората третина на зимата, остава по-малко от една трета (февруари е само с 28 дни).

Приключи и доста продължителният период на топло време, а последните 5 на януари ще редуцират рекордно високата положителна аномалия, доближаваща почти 7 градуса, до около 5. Няма време за повече. На аномалията ще се спра в отделен материал, тъй като остава шансът тази зима да подобри рекорда на 2006/7.

Засега, обаче ще метна за вас един поглед на очакваните развития на времето в следващите десетина дни.

Първо, някакви сериозни зимни сценарии по отношение на сняг на този етап не се предвижда. Вижте прогнозата, която линкнах на стената тази сутрин. Лек, краткотраен снежец тук-там, дъждец тук-там в низините. Често – силен вятър. В него е разковничето защо в низините така и няма да видим истинска зима. Въпреки леко поднормената температура във височина в част от следващите поне 7-8 дни:

Температурите при земя в низините ще бъдат в рамките на, а в някои дни дори малко над обичайните. Най-студените (имайте предвид, че нарочно съм избрал картинка почти от опашките, само защото е най-студена, т е рамкира възможно най-ниските температури по цялото протежение на следващите 7-9 дни):

И тогава, и до този срок, температури до около минус 5 (…) са вероятни само по високите полета и евентуално – на североизток. В ниските части почти няма да спира вятърът – 1 и второ, редовно ще има и някаква облачност, често – в комбинация. Благодарение на това, температурите в ниските части на низините нощем ще падат само малко до под нулата, а денем – най-често между 5 и 10, в зависимост от иницииращата въздушна маса (температурата и във височина) и часовете слънчево греене. Да, ще има дни с такива. А тук вече говорим за февруарско слънце, всеки ден с почти 15 вата на квадратен метър по-силно от предния.

Знаем от тъпоумните народни мъдрости, колко е опасен Малък Сечко – да, опасен е на теория. Но какво трябва да стане тая теория да се реализира на практика? Няколко неща 🙂 Хубава, плътно студена от повърхността до 1.5 поне километра, въздушна маса. Да дойде и да остане (динамиката разваля магията) или най-добре да дойде, да изсипе поне 20-30 см сняг (половин метър е бонус!) след което да се кротне върху отрока си (снега) и да започне да изстива от ден на ден… Слава Богу, нищо от това няма да се случи в реални срокове, че и малко след тях. Ще дойдат едни минус 10 във височина, при това на поне 2 вълни. Какво ще последва от това? Само хленч на софиянци, тъй като по високите полета просто ще бъде студено от самия директен студ, а западният вятър невинаги ще пробива до повърхостта. За разлика от Дунавската и в повечето случаи – и Тракия. Пример: тази сутрин в моя пункт на северозапад, въпреки почти минус 10 във височина, при земя дори не е паднало под нулата. 4 десети над нея: нормално. Няма сняг (и не се предвижда!), вятър, облачност.

А иначе, студът често ще бъде отново толкова солиден:

Но преминаващ над Балканите от север-северозападна и дори чисто северна посока. При това, въздушната маса отлично ще се стратифицира, затопля с понижаване на височината и минус 9-10те на километър и 400 над земята ще стават поне 3-4 денем (зависи от слънцето). А при минус 1-3 във височина, като нищо може и някоя десетка над нулата да удряме.

Това ще продължи поне до около 8. На тази дата ЕС вече показва сериозен кластър който тръгва към нулата, нямам предвид главният му, който остава на тия ниски нива. Да се ограничим с този срок, още повече, че и при студените резиденти/варианти, кой знае какво няма да се случи. Би останало в рамките на описанието по-горе.

Има само едно необходимо уточнение. В планините ще си е зима, истинска зима, с ледени дни, от време на време превалявания от сняг, макар предимно слаби. Превалявания ще има и в низините по редуващите се фронтове, но – нищо трайно и съществено, с изключение на полосата Търново-Свищов при яростните север-северозападни потоци, разделени от Карпатите и след това сходящи в тази зона. Това като теоретична възможност (малко западно или малко източно от нея, най-общо).

Това ни очаква, най-общо в следващите дни, следващ материал – по необходимост или някаква месечна рисунка за февруари.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s