Все по-топло до неделя, но после? Идат ли сняг, мизерия, студ?

После – зима и студ!)

Спокойно, зимата вече е тук почти седмица (оставете астрономическата, това делене е най-неадекватно, това е друга тема): тя започва на 1 декември и свършва в края на последния февруарски ден. Климатичната зима. Март може да валне снежец, в София и април може да валне, но това е просто неприятно начало на пролетта 😉

Тук няма да пиша твърде дълго. Първо – и най-безинтересно, освен ако не броим опасността по високите места във Видинско и западно от Монтана теоретично от слаба поледица.

Утре и вдругиден ще валне дъждец, утре вечер от юг на север, но температурите постоянно ще се повишават – и във височина, и при земя, достигайки в събота-неделя на места 20 градуса. Или, добре, нека са доста близки до 20 стойности. В този ред на мисли, предпазливата месечна прогноза за месечен интервал от минус 10 до плюс 15 може да броим за пропаднала в горната си част 🙂

Но да внимаваме, да не я урочасаме отдолу! Това е лека шегичка на този етап, но солидното и рязко застудяване в началото на другата седмица не е.

Това е и процесът, когото ще следим в следващите дни. Ето две диаграми на очаквания процес, една на ЕС, другата на американския модел. ЕС от 2 дни вижда доста дълбоко, но сравнително кратко застудяване, но с до под минус 10 във височина в северозападните райони.

При ГФС застудяването е доста по-благо. И при двата модела, валежите няма да са едновременно интензивни и и продължителни, а в някои резиденти почти липсват. Това зависи от огъването на студения фронт: дали ще успее да стане истински циклон или само бърз, бягащ вълнов такъв. Колкото по-истински, толкова повече валежи, най-общо, но като цяло по този процес между 12 и 15 декември сериозно зазимяване няма да има. А и да има, трябва вече да ви свети лампата: „тоя говори за пр

После следва ново затопляне, което пак ще продължи няколко дни, но това е твърде напред, за да си губим времето: нека го фиксираме като наличие и дотам.

Две думи за времето по Коледа. Засега зимата там все още е възможна, Виждате хаоса (той е нормален) в края на ансамбъла, сроковете, не можем да извлечем никаква полезна прогнозируемост.

Това също ще бъде червена нишка в анализите следващите дни.

И накрая, обичайното резюме: Топло до неделя, накрая дори доста топло за декември, валежи в низините, почти изцяло от дъжд.

Следва 2-3-дневно рязко застудяване, но без потенциал за трайна зима и опасни температури. После – вероятно ново затопляне, чиито параметри ще уточним в следващите дни, по-скоро втората половина на седмицата.

Резюме на резюмето: На 15 изтича първата шестина (половина от третината – месеца) на зимата, без зима. Това е доста добре, при крайно опасната циркулация, установила се от десетина дни над Евроатлантика (не става дума за политиците, а за географския театър).

Какво имам предвид? Илюстрирам кратко с една карта, прогнозата за аномалията тази седмица на ЕС. Вижте я и благодарете: 1. На Аспарух за мястото, 2. На глобалното затопляне : )

Следващ анализ (утре…?) по конкретни параметри – прогноза до неделя.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s