Времето преди Коледа-0

Нула, понеже не е едно, това е, тъй да се каже, предварително издание.

Разглеждаме две неща: ГФС в полуопашките за периода от неделя до края на сроковете и! Реанализа на ГФС за декември 2006 година:)

Преди това, ще направя една много важна забележка.

Уникално  меката зима на 2006/2007 беше заредена  с голяма доза късмет.

Ако  се гледат просто картите за декември 2006 и  началото на януари 2007, се виждат и  едни студени циклони и едни минус 10 във височина, бързо преминаващи над страната.

Разположението на полетата, обаче, както и  траекториите на всякакви гмуркащи се (термин) изплуващи (ташак) и просто преминаващи на безопасно разстояние от страната валежни циклони беше такова, че в низините зима така  и  не видяхме.

Сега в полуопашката на ГФС за след 7 до десетина дни има достатъчно студ, за да вали сняг, но…със сигурност само в София, дежурния Предбалкан и, евентуално, естествено, на североизток(там е на кантар работата).

Но все пак, какво би станало, ако  всичко се случи, както в моментното обновление, до голяма степен сходно с предните?

Ето това:GFSOPIT06_165_25Според интерпретацията на същия тоя модел, това би било  максималната снежна покривка в идния понеделник, от нула навсякъде в събота. Не е съвсем идеално: в София ще има пак поне десетина см, на СИ ще има малко, но не е и съвсем зле: по-голямата част от низините пак не биха видели сняг.

Пак да напомня, че става дума за реална опашка  и  може както да е по-зле, но не кой знае колко (наистина няма чак толкова много студ във височина наоколо!), така и да стане по-добре, т.е да вали по-малко. При това, вторият вариант е по-вероятен от първия.

Какво следва сетне? С уговорката, че става дума за съвсем опашати опашки, следва възстановяване на зоналния пренос, а студът е издухан по най-добрия начин, а именно, с топъл фронт от северозапад по  гребен, т.е вятър  и  сигурно затопляне.

GFSOPEU06_324_2

Ако  се реализира, подобна опашка е много добра, защото теоретично, един възстановен зонален пренос както през есента, може да откара и 2-3 седмици, т.е почти да изяде януари.

Нямам време в момента, следобед ако  остане, ще вложа картинките на аналогиите от 2006 със сегашните, някои  са доста натрапващи се.

Във всеки случай, засега няма дори намек за някакви сериозни пенетрации от СИ, а това е най-важното.

Както и  да е, половината зима в потенциално опасния си вид до малко  след Коледа вече е видно, ще бъде без сериозни студове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s