По празниците: „И как не спря да вали, и колко много сълзи“, както пее фолк-дивата

Сълзите може да избегнем, но дъжда – не. В следващите 7 и повече дни, с изкл. на утре и вдругиден до обед, страната ни е под влияние на една много гадка циркулация, предимно в циклонално поле и периодично захранвано (то, полето) от североизточни, северни и северозападни порции по-хладен въздух.

Утре и вдругиден до някое време сме в челото на един циклон и ще влачи по-топли въздушни маси от югозапад, но после – край, поне за седмица, възможно и отгоре.

В момента при мен е слънчево, макар доста ветровито. Без да задълбавам, виждам на картите, че на изток си повалва, вероятно е и доста по-хладно. При мен вчера мина с малко 20, много хубаво време, но днес вятърът е непоносим, въпреки, че температурите са в норма за средата на април. 16 градуса, ако някому е интересно. Така: Дъждовете ще спрат до довечера/полунощ и на изток и утре ще имаме едни минимуми от около 1 (по Перник, Трън етц е възможна слана) до около 5.

През деня ще бъде срв приятно, насладете се на колкото слънце има и топлото време докъм 20 градуса.

Петък от запад започва процесът, след обяд ще вали и гърми над Западна България, а температурите към 15 часа ще са все още високи на изток и в центъра – докъм 21-23, примерно – там все още ще духа от юг. С навлизането на фронта от около обед нататък, бързо ще застудява с едно 10-14 градуса. Вятър.

Събота. Дъжд, по-солидно на север и изток, Т сутрин около 10, след обяд 15-20 градуса.

Неделя – пак дъжд, краткотраен от около обяд до полунощ. Температурите – сносни, не съм казал, че ще бъде студено, но облачното и често дъждовно време, плюс вечния софийски вой „кога ще свърши тоя студ!“ (воят е психологически – столицата е населена предимно с родени и израсли в места с по-човешки климат в низините, затова очакват температурите да са като във Плеен, Руси, Пловдив етц – няма как при 600 метра надморска височина!) Сутрин около 10 (София – по-малко), следобед – като съботните, да речем 14-19 на повечето места, Сф – ниската граница на интервала).

Понеделник – много дъжд и почти навсякъде. Там вероятно много места ще закръглят втората месечна норма за април и ще започнат трета. Запомнете този момент, после юли, август, септември….. ще си го спомняме с носталгия) Температурите сутрин – без значима промяна, следобед – с 2-3 градуса под неделните. 12-13 до 18.

Вторник: тук спираме с температурите, защото се появява съществена разлика между евромодела (до 20 градуса) и американския ГФС (до десетина и малко отгоре). Тук ще си позволя да направя едно спекулативно предположение, че реалността ще е по-близка до ГФС, но както казах, да спрем по тоя параметър.

Дъждът е сигурен и по двата модела (и не само тях), така че приемаме, че напоителният, но вече започващ да писва по онова време, процес, ще продължи. И то солидно и повсеместно. (Трета норма? Ама имало засушаване на годишна база? Има, ама не много, да не кажа хич: засушаване има и ще има, защото за 7 дни падат 2-3 норми за цял месец, т е цяла сезонна норма, после следват дълги периоди без никвавалежи). Ето прогнозата на евромодела:

Какво имаме, както се казва „в сух остатък“? До вторник, единственият ден без никакви валежи ще бъде само утрешният, чт 13 април. После – в различни райони, често – навсякъде, дъжд до дупка. Поне до неделя-понеделник в низините температурите ще са съвсем прилични.

След като щрихирахме времето по празниците плюс едно, да погледнем ли какво ни чака и докъм средата на идната седмица? ОК.

Накратко: дъждовете продължават поне до четвъртък следващата седмица. По-интензивни при ЕС, по-районирани и не толкова обилни – при американците (ГФС).

С гугъл и сегашния интернет много голяма част от селските пръчки (сред четящите това такива няма!!!) се самовъзвидяха като Минчопразниковци, затова съвсем кратко: ПОНЕ до последните дни на следващата седмица температури по-високи или идентични с тези утре и в петък няма да има. Да, няма да бъде и толкова студено (София и Мусала не коментираме). Но Изцяло слънчево време не си струва да се очаква поне до идния петък, освен за части от деня и по региони. Много валежи, в някои дни – с гръмотевици, по-често облачно или със значителна облачност. Ще има поне едно включване още, не знам дали ще се наложи утре – не чакам някакви значими промени, поне по времето до към вторник.

Реклама

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s