По-топло, но дъжд, дъжд, дъжд… и пак дъжд

Както обещах, забрравяме за опасност от слани в низините от вчера/днес, в „програмата“ остава и постепенното затопляне, но недоволни ще има. По-голямата част от следващата седмица ще има превалявания, а слънчевите или условно слънчеви дни ще бъдат 2, максимум 3, по различните райони.

Температурите тругват от примерно 14-16 в низините утре и до петък всеки ден ще добавят по градус-два, като в чт и петък вече ще има и места с около и дори малко над 20.

После по самия квартет почивни дни, ни очаква частично захлаждане и отново дъждове. Моделите са доста единодушни, а леките разминавания са по интензитет/количество и райони. Дъжд в началото и в края – първите 2-3 и последните 2-3 дни ще има, на места – доста. Неделя:

Като цяло, с едно предварение от около 3 седмици, ще имаме доста типично нестабилно „Гергьовденско“ време, при една полу-хаотична, но наглед трайна циркулация с чести пенетрации на по-хладна въздушна маса, която ще поддържа трайно нестабилно време в целия ни регион.

Ще вали, предимно, но не само, следобед и преди полунощ, като ще има и дни и места с гръмотевици. До мощни гръмотевични бури, освен в единични случаи (пак под въпрос) не вярвам да го докараме, но нестабилността ще бъде почти ежедневна, с малко късмет, по региони ще остане с повече слънце и почти без дъжд към четвъртък-петък, макар че за петък следобед евромоделът пак вкарва краткотрайни дъждове.

Както почти винаги се случва последните години, от късна-квази-зима отиваме директно към късна пролет – поне в тоя случай, температурите все пак няма да са летни. Тази година оставаме и без 7-10+ дни слънчево и сухо априлско време (миналата година беше в началото на май). Вероятно ще го получим пак или в последните дни на април или май месец, но това дори не е интуиция, по-скоро очакване. По-любопитно е колко свирепа ще бъде вече редовната лятна суша тази година. Тук интуицията ми сочи, че ще бъде много свирепа, по периоди. Не съм гледал дългосрочните прогнози за лятото, ще го сторя идната седмица по някое време. Не, че те биха били задължително меродавни.

Резюме: Гответе се за по-топла, но влажна седмица (с опашка в по-следващата седмица в тоя дух). Макар че „по-топла“ за София и другите високи полета е малко условно, ето една близка до бъдещата реалност интерпретация на евромодела от нелошия немски сайт:

В столицата при предимно облачно време и превалявания 15 градуса биха били постижение (изключенията в четвъртък-петък ги приемете като чист бонус, ако се реализират). Там ще има пак редовния хленч и вой – Сибир, къде е глобалното затопляне, къв е тоо стуТ етц. Нормалните ежегодни шумове.

В низините ще има доста по-прилични температури, както и повече слуънце, но и там няма да е онази пролет с птички, тревички и иху-аху, бягащи по полето Лазерки с лазери 🙂 Все пак, в Дунавската и Тракия ще има достатъчно дни с достатъчно сносни температури. Разбира се, няма да мине без добри валежи.

Следващо включване – седмичната утре.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s