Бенедикт носи по-хладно време, с доста валежи и мраз в София

Предстои доста хладно време, особено след вторник. Макар, че ще започне постепенно – слабо, повишение на температурите към/след/от петък, поне до 10 април няма да ни радва хубаво пролетно време. Има дори вероятност и голяма част от втората декада на месеца да откара норма минус, ако не чист минус.

Просто да сте психически подготвени.

Нека видим какво предстои от утре. Тази нощ в района на Йонийско море ще задълбава един доста приличен средиземноморски циклон и той, да се надяваме, ще донесе предвижданите валежи в страната ни. Виждам, че немците са сменили линка с имената на циклоните и тъй като нямам време да се занимавам да ги търся, слагаме му името…Величко? Не, рано е, нашият е след 2 седмици, дори за католическия е рано, значи няма да е Величко. ОК, нека бъде циклона Бенедикт. 🙂

На картата формацията се вижда много добре, както споменах, с център над Йонийско море. Пътят му оттук нататък е толкова класически, че чак боли – през Южните Балкани, после – Черно море нагоре към Крим. Отгоре има много красив антициклонален гребен и ако беше зимата и имаше достатъчно студ, Бенедикт би създал една класическа снежна обстановка с 80-90 на сто покриване на страната с дебел сняг. Само че това напоследък се случва рядко, а сега не е януари. Дори февруари не е, а е април.

Слизаме по-ниско до земята и по-конкретно на картата към нашата страна. Вижте картата с полето на температурата във височина в момента (днес следобед). Порадвайте се на тези приятни оранжеви и жълти тонове, защото такива ще видим не по-рано от 7-8, вероятно и десетина дни.

Затова днес, макар и ветровито по места, температурите ще бъдат близки до 20 или поне със сигурност около и над 15. Впрочем и на сегашната карта можете да видите съвсем младия Бенедикт – той се ражда в момента над западната част на Тиренско море.

За да усетите разликата, прескачаме директно към сряда на същото поле, а после ще разпишем валежи и температури до онзи момент:

Както виждате, в тила на Бенедикт температурите във височина след около 92 часа ще са с десетина градуса по-ниски. Лошото тук е, че особено по високите места, приземните температури няма да са само с десетина градуса по-ниски от днешните, а и малко отгоре, заради предимно облачното време тогава. Сега набързо какво ни чака ут утре. Кой излязъл на разходка и теферич днес – излязъл (за гъби или да гласува). Утре сутрин имаме минимални подобни на днешните – 4-5 до 9-10 градуса. Валежите започват сутринта от юг и след обяд ще вали почти навсякъде на север и запад. Все още топло в низините, където ще духа източен вятър от места с топъл все още въздух. В ранния следобед ще имаме до 17-19 градуса тук-там в центъра на Дунавската равнина. По високите полета на запад, обаче вятърът вече ще се е ориентирал от северозапад при земя и ще вкарва студен въздухо т Сърбия, при което температурите в Софийско, пАрник етц ще се понижават първи и предполагам след обяд ще са до около десетина и ще продължат да падат. Валежите ще бъдат съществени, все още от дъжд.

Според американския модел ГФС в София във вторник с прекъсвания ще вали вече предимно сняг и дори ще се образува снежна покривка. Според останалите модели – и да валне снежец, ще си остане във въздуха. Не мога да коментирам това към момента, утре сутрин рано, заедно със седмичната ще пусна по-актуалните сценарии.

Сегашният разнобой в моделите не позволява да се даде сигурна прогноза за след четвъртък дори. С голяма вероятност, както писах в началото, може да приемем, че времето няма да се оправи през цялата следваща седмица. Разликите са само в това кога и какво ще вали. Някои модели вкарват топъл въздух за уикенда, но това са по-маргинални сценарии и според мен вероятността за подобно развитие е малка.

Валежите трябва да спрат към сряда в повечето места (ще разпиша това утре), накрая само температурите до средата на седмицата. Вторник, минимални – като утре, но с навлизането на бахъра след обяд ще са от около 3-5 на запад до все още 15-ина на изток.

Сряда от около минус 1, минус 2 по високите полета на запад до 4-6 на югоизток, денем облачно и студено с максимални от 1-3 на запад до около 8 на изток.

Четвъртък и дърпаме шалтера до тук, защото разнобоят става голям. Честно казано дори за тогава не ми се иска, но нека стои като хипотетика. Валежите спират в сряда, преди обяд – на запад, последно до вечерта/полунощ – и на изток. Частично се изяснява, при което по високите полета в четвъртък заран може да падне и до около минус 4-5. В Дунавската вероятно още ще духа и минималните ще останат над нулата с голяма вероятност. След забержката, че подобни ще са и в петък, спираме с минималните, а дневните вече още четвъртък на ветровитите места ще достигат в ниското около и над 10 градуса, при наличие на слънчеви часове.

Това е на този етап, утре по-актуални интерпретации.

Реклама

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s