Масов утринен мраз и слани утре, мятайте найлони! :)

Photo by Pixabay on Pexels.com

Предупреждение за студ и мраз: Тази сутрин нещата, с уговорки, бяха каквито ги очаквах: мраз в низините под 150-200 метра масово нямаше, тук-там при шампионите по някоя десета.

Утре, обаче, става много лошо. Преди да се затопли през деня, на много места в края на нощта ще има температури под нулата. От малко под до около минус 2-3, а при шампионите….ще видим.

Този път обаче шампионите са на изток и в центъра. Ето, за сравнение, прогнозата от снощи на ЕС за тази сутрин. Както видяхме, справиха се срв добре:

Цветовете на картата показват вероятността за отрицателни минимуми с определена вероятност. Ако по границите на зоната нещата тръгват от никаква през 30-ина на сто (при мен беше точно нула и нула десети), лилавата вероятност на практика означава, че мразът там е сигурен.

Ето прогнозата за утре сутрин, много приказки – на пазара:

Практически мраз ще има в почти цялата страна, освен, с по-малка вероятност (под 50 процента), на северозапад и югозапад. Любопитни сте защо? Ще има облаци, инак всички сме в кюпа. Навсякъде ще бъде почти тихо (без вятър). Макар че и там не е съвсем сигурно, сутринта облаците са малко рехави.

Най-неприятно е за зеленчуко и разсадо-производителите на изток/югоизток, защото при външна Т около минус 4, обикновена оранжерия вече не спасява, трябва или активно отопление, или допълнителна вътрешна защита (агрил, найлони).

Който чете това, може и иска, нека вземе мерки. Решението при всички случаи е негово, но аз, както е казало учтивото чавдарче, съм длъжен да предупредя. Имате няколко часа.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s