Кратко, но интензивно застудяване идната седмица

Photo by Pixabay on Pexels.com

Времето остава хубаво и много подходящо за работа/разходки/теферич навън до понеделник включително(*).

После променливото ранно-пролетно време напомня за себе си с една кратка, но интензивна студена вълна. Най-вероятно ще говорим за студен фронт или бърза долина: поне към този вариант към момента залитат моделите, при това запазвайки добър консенсус. С уговорката, че 1. става дума за след 6-7 дни и 2. валежите ще коментирам по-късно отделно, какво ще имаме като минимални температури.

Първо, следва да се вземе предвид, че студът във височина ще бъде доста солиден, с максимална сила до минус 7- минус 9 градуса при различните модели. Започва да навлиза в понеделник привечер срещу вторник и се оттегля към четвъртък, когато положителните температури бързо се връщат, при това от по-добрата посока – запад-югозапад (не от юг).

Студът в максималната му фаза, според евромодела:

И възвратът на топлото, пак според него (при ГФС има леки разлики, несъществени като най-ниска Т и малко по-слабо разпространение на юг).

Валежите, както споменах, ще коментираме отделно в следващите дни, само накратко: основното количество ще падне в понеделник и отчасти срещу вторник и в низините ще бъде изцяло от дъжд. Във вторник и сряда ще има достатъчно студ във височина, за да вали сняг, но според сегашните модели, ще вали малко, главно орографски И на североизток. Оставяме засега темата и се връщаме към по-важното: Минимумите.

Ниски минимуми ще има от вторник до четвъртък включително. Тези, които четат отдавна материалите ми, знаят: най-тъмно е преди зазоряване, демек, най-студено при земя е в началото на затоплянето във височина.

Студено ще бъде и вторник и сряда, но тогава студът ще бъде директен, т.е „сведените“ при земя ниски Т на самата въздушна маса. Вятърът ще бъде душмански, режещ и студен, но няма да позволява инверсии. От друга страна, обаче, при да речем едни средни минус 7 във височина, където ги има, над 4-500 метра сутринта спокойно може да забие директен мраз при повърхността. Според мен най-ниските части на Дунавската и Тракия, обаче, са лишени от тази зла участ 🙂 Независимо от картите, под 2-3 градуса до 300 метра нмв няма да падне, докато има вятър. Ето една карта на очакваните минимални по ГФС:

Казахме: това е директен студ, демек това в Лудогорието и високите полета на запад им е в кърпа вързано или поне мраз (минуси) при запазване на сегашния сценарий – все пак сроковете са гранични. Да не претрупвам нещата с карти. За четвъртък заран картинката е подобна, но там вече вятърът в много места е обърнат от юг и …почти спрял. Над Дунавската ще се мотаят някакви облаци, тъй че, предполагам, това ще бъдат приблизително минимумите и там в общи линии. Разбира се, този материал е далечно предупреждение, ще има повече конкретика в следващите дни. По-късно, още преди обяд, вятърът от ЗЮЗ отново ще се усили и ще издуха студа: след обяд в четвъртък максималните в низините ще бъдат около и над 15, при късмет – близки до 20 (нещо като днешните). Тук едно дебело нота бене: става дума за фактически осми ден напред, тъй че приемете това като предварителен сценарий, да няма „ама ти каза, ама…“ 🙂

В резюме: Имате няколко дни до понеделник (на изток – включително, по-голямата част от деня, на запад – само до неделя) да ходите на разходки, режете лозя, правите кърскии…занимания и т.н. на открито.

После – евентуално -чак след другия четвъртък или петък.

По растителните екзотики в Софийско на открито. НЕ ТРЯБВА да има цитруси навън, не и незащитени, за всеки случай.

По ранни зеленчуци: едва ли някой е садил домати или краставици на открито (не е трябвало да го прави), а в оранжериите не мисля, че под 300 метра нмв има опасност. Все пак, темата ще дискутираме още, ако се налага.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s