„Помислете ме за луд/ ала иде зима, сняг и студ!“

Вече няма съмнение, че се задава около едноседмичен доста студен период. Тук няма да се разсейваме с преценки, дали това може да спъне на финалната права тази зима в гонитбата и с 6/7, нито други странични ручеи на главния зимен поток. Ще подходя малко отзад напред. Първо: предстои ултраарктично нахлуване – в неделя или началото на другата седмица. Въпреки сравнително близкия срок, различията в интерпретациите на моделите са огромни: гфс затрупва с половин метър сняг цялата страна другата седмица, а другите модели са много оскъдни откъм валежи. Който чете редовно знае важността на снега при прогнозиране на най-студените варианти за минимални температури, понякога разликите са до около десетина градуса. Няма никаква яснота към момента кой вариант е по-вероятен, но въпреки това, реших да пусна един материал, защото да се папагалстват моделите от всякакви корифеи и… феи 🙂 е лесно, да се вникне малко по-дълбоко, не чак толкова (лесно).

Първо, за най-нетърпеливите собственици на екзотични растения. Най-важното: ако сте в Дунавската или високите западни полета, всички палми, освен Трахикарпуси, трябва да бъдат защитени. Настойчиво препоръчвам да го сторите, ако не сте го, вече. Тук се подразбира, че вече отдавна са ви защитени цитруси, всякакви Цикаси и прочее. Който иска – може да рискува с Юбеи или Сабали, но аз бих ви препоръчал настойчиво да защитите добре и тях, тъй като дори да не се стигне до терминални студове, естетиката им, но най-вече голяма част от предстоящия растежен сезон ще бъде загубен във окопитване и възстановяване. Толкова по тази тема засега.

В този абзац ще разгледам най-студените варианти за ниски минимуми най-общо по райони. Те ще се реализират при дебела снежна покривка в периода вторник седми февруари-четвъртък десети февруари, след това. Вярно е, има много време дотогава, чиста опашка е, вярно, ГФС е съвсем самотен с тия метрови снегове, но има един нюанс, както се казва в прекалено мръсния за да го цитирам виц: още от неделя-понеделник става твърде студено за нормална работа навън за повече от 2-5 минути, хубаво е в неделя сутрин всичко да е готово. Аварийни мятания на найлони при минус 10 в 22 вечерта с изгледи за минус 20 сутринта – …. хубав фитнес, но не препоръчвам, че отгоре на всичко е и със съмнителен ефект.

И така, какви могат да бъдат най-ниските Т в най-лошия вариант? Много грубо и ориентировъчно, тези от 2012 плюс 10. В Дунавската до минус 14-15 в неинверсионните и до минус 18–20 в инверсионните части, Лудогорието докъм минус 17-18. На юг – с по 5 градуса отгоре при РДУ. По високите западни полета не вярвам да падне под минус 15-16, но много зависи от снежната покривка, ако, колко и кога. Да наречем този вариант условно „Ямал“. Той е критично зависим от дебелината на СП, без такава, няма такъв вариант.

А най-леките варианти? Най-леките варианти са с около десетина градуса отгоре. Да го наречем „Тетис“.

Към момента нямам време, затова до около час-два ще пусна „за протокола“ какви са реалните прогнози за следващите 6-7 дни на различните модели, за да се ориентирате.

Вероятността за реализация на един от двата крайни или някой междинен вариант, ще дам възможност да прецените сами в следващия материал, с достатъчно карти, диаграми и машинни прогнози.

Разбира се, няма да съм аз, ако не дам своето най-общо първоначално мнение: Вариантът ще бъде по-близък до Тетис, но за Ямал вероятността никак не е съвсем малка – бих и дал едно 10-15 на сто. Пак да подчертая и да приключа с този материал: НЕ го приемайте за сигурна прогноза! А само като вече за съжаление – достатъчно не-толкова невероятен сценарий за опашките. Приключвам с картинка на минималните в един от дните на опашката. Продължението следва до час-два.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s