Как ще протече арктическата инвазия, моделни сценарии

На картинката: двойка генщабни криофили от армията на Нейно Ледно Величество обсъждат стратегията за подчиняване на Балканите. Снимка: агент Щиглиц

В момента въздушната маса, която към вторник ще дойде над страната/източната част на Балканите, се формира най-общо над басейните на Баренцево и Карско море. В края на седмицата тя ще бъде подхваната от един израснал на североизток (СИ) гребен и ще бъде натъпкана между Балкана и Карпатите, както и източните райони на страната,Малко за характеристиките и. Може ли да бъде по-зле? Но разбира се. Тази в най-студеното си ядро е около минус 15 градуса, ние почти всяка зима имаме и по минус 20, но не в такива опаковки, не от североизток, не и с опасност от дебел сняг почти навсякъде. Например през 2012 беше по-зле, процесите започнаха 10 дни по-рано, когато на 8-9 февруари дойде най-сериозният студ, вече имаше дебел сняг навсякъде в низините, а генезисът на онази ВМ може да проследим до Карско море и дори отчасти най-студените части на Сибир под море Лаптеви. Майтап, но реален. Оттам имаме и десетината градуса разлика за приблизителна ориентация колко лошо би станало в сравнение с тогава.

Но да сложим за протокола някои от сценариите. Ето го сценарият на европейския център (ЕС)

Към този срок този сценарий като студ е най-сериозен, но в никой случай не е такъв в перспектива за следващите дни, другата седмица. Помните ли сутрешния материал с условните сценарии Тетис и Ямал? Е, този сценарий на ЕС би довел до средата между двата в средата и края на другата седмица като минимуми. Ще има и сняг, но на фона на снега от снощния сценарий на ГФС, това е меко казано нищожна работа. Да, ще има тук-там по до около 10 см но това не е сериозно, на юг ще остане без никакъв или със символичен такъв (СП).

За сравнение, ето сценарият за Т във височина на ГФС:

Обърнете внимание: при него отвореният коридор на север-североизток е много по-широк, гребенът е е забил много по-нагоре. Студът прониква и над Адриатика и Северна Италия – извитият полукръг там показва зараждане на средиземноморски циклон. В следващите срокове този циклон образува обща долина с тоя над Черноморието и студът намалява значително, особено на изток, но ни засипва със сняг. И после, когато в тила му нещата се кротват, инверсионните части може да издърпат от торбата с кръгли плодове един много дебел банан. Нещо такова (това вече е опашка, но подобрението е значително на фона на минимумите от предния материал преди обяд. Няма как да не му се насладите. Радост за окото на ценителя:

Ето това е горе-долу и самият най-„дебел“ сценарий, когото кръстихме Ямал.

Какво все пак ще се случи, ще уточним в следващите дни и часове. Може да направя изключение в „политиката“ си да не прекалявам с броя материали за единица време, но ако вечерните модели докарат някаква яснота (такава практически няма още за неделя – никаква, освен най-общия факт, че иде понижение на температурите, което е сигурно), ще сложа нещо кратко още тази вечер след 22 часа, края на обновлението на ЕС. Или някакъв междинен само на стената на ФБ.

Сигурен материал ще има и утре преди обяд, с обобщение на нощните рънове/обновления. И важно: ако търсите информация от синьопичките говорещите глави с къси поли по ТВтата, имайте предвид, че те просто папагалстват „творчески“ текста на НИМХ, а НИМХ работи на сто процента по модела на ЕС (затова и често се дънят: ЕС глобално е по-добър, но твърде, твърде често американците ги бият като мачЕ у дерЕк по конкретни местни обстановки).

Имайте едно наум: там няма някакви вълшебници и мъдри чичовци, които притежават тайни знания или поне свръхинтуиция. Не, наистина имаше. Допреди 20-30 години : ) Сега и там останаха сино…сещате се.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s