Една оклюзия и три циклона: гответе се и за сняг. За всеки случай

В следващите 7 до 10 дни, започвайки от вторник, температурите във височина над по-голямата част от страната ще бъдат достатъчно ниски, за да бъдат валежите предимно от сняг. Първо да изброим валежните процеси в моделите до края на месеца. Първо, имаме такъв във вторник. Него коментирах в предния материал, затова – накратко: валежите ще бъдат по една оклюзия над проникващ при земя студен въздух от североизток и по-топли и влажни маси във височина. При земя студът отсам Балкана ще бъде по-различен (слаб) от онзи, запъващ паницата северно от него.

Тук циклон няма, той е далеч на запад над Сардиния и Тиренско море

Както писах онзи ден, валежите ще бъдат най-вече в западните, най-вероятно над северозападните райони и във вторник най-общо западно от Вършец, където вали, постепенно ще преминава във сняг, но под 150-200 метра температурите ще бъдат положителни и снежната покривка в ниското или ще е някой символичен кишав сантиметър, или няма да се образува. СП ще има във Видинско и Врачанско-Монтана-Софийско над 250-350 метра. Предполагам до макс 5-10 см, освен в планините. В западната част на Тракия и планините на запад и север от нея също ще валне, но в Тракия в ниското, разбира се, ще е дъжд.

И вече отиваме към следващия, по-сериозен валежен процес. Условно го наричаме „петъчен“. Той ще бъде причинен от пълноценен средиземноморски циклон, на картинката с център прибл. над Йонийско море. В следващите срокове той ще премине по класическия си път – Гърция, после над Черно море ще кривне на север.

Този циклон най-накрая може да докара снежна обстановка над голяма част от страната, но! Оттук започват уговорки, които не ни позволяват да направим точна прогноза за вид, количества и разпределение на въпросните валежи. По него ще правя ежедневни материали, опитвайки се да „дестилирам“ максимума от това, което консолидацията на моделите може да даде. В момента има огромна разлика между ГФС от една страна и голяма част от останалите модели най-вече за разположението на температурното поле в челната част на циклона и последващата от това огромна разлика във фазата на валежа. Според евромодела (ЕС) буквално ще ни зарине от сняг, една класическа забравена обстановка. Според американския (ГФС), по време на основния валеж студът в ниското няма да бъде достатъчен за сняг не само в Източна Бг и Тракия, но и по поречието на Дунава. И следва класическата болка на криофила: когато студът условно стане достатъчен, валежите вече или са спрели или спират. Ето една картинка с количеството и фазата на валежите в началото на съботния ден (по-късно през деня, дъжд или сняг, валежите приключват и спират окончателно през нощта срещу и в неделя заран)

Защрихованата част е сняг. Тук спирам, като имам грях: трябваше да го направя още след първата картинка, в описанието за сряда-четвъртък. Първата картинка: имам предвид не кокошките, а фронтовата прогноза 🙂 Оставям последвалия текст само за да имаме база за сравнение как ще се развиват моделните сценарии с приближаването на срока. Резюме и забележка.

Резюмето: Предстои със сигурност валежна обстановка към петък-събота и с голяма вероятност ще има места със сняг. В Родопите това е най-сигурно, а за останалите места по фаза и разпределение/количества, трябва да изчакаме. Все пак, по-оптимистичния сценарий на ГФС ми се вижда, за жалост малко по-малко вероятен. Ако вземем за база за сравнение съботните максимуми, при повечето модели те са малко над нулата за високите полета и на север, при ГФС са доближаващи 5. Това е определящо за наличие и дебелина на СП, ако и където вали сняг, знаете защо – за да преценим последвалите минимални температури. В случая, последните 2-3 дни на този и началото на идния месец имат голям шанс да бъдат най-студените за тази зима, но колко – трябва да изчакаме неродената мома в петък-събота.

Забележката: Ако някой гледа и разчита на веселите картинки от приложенията си в телефона, с облачета, усмихнати снежинки, капчици и слънчица, нека има предвид, че машинните алгоритми рисуват тези прогнози именно на база изходната информация на моделите, която обсъждаме тук. Ако някой „познае“ за след повече от седмица (в случая дори 3-5 дни) ще бъде чисто случайно, ако е базиран на по-близкия до бъдещата действителност модел. Няма „вълшебни“ приложения. Няма и вълшебни модели. Веднъж един е по-близо до истината в граничните срокове, друг път – друг, а понякога – никой от двата, с техните доминиращи кластъри от варианти. Така че…ако ви е наистина интересно, хвърляйте по едно око тук.

ПС: Забравили сме третия циклон : ) Той е гласен от някои модели за сряда, 1 февруари. Разбира се, към момента е загуба на време да го анализираме, нека стои за протокола на този етап.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s