„Странната зима“ продължава, средносрочен поглед

Да хвърля набързо малко светлина относно времето до края на месеца.

Първо, утре и в четвъртък предстои „рекордопад“. В момента сме в най-студеното климатично дъно на зимата. Това означава, че за 30 или повече-годишен период, тези дни са най-студените. От 20-22 януари, макар с някоя десета, средните („нормални“) температури тръгват нагоре. Важно уточнение. С цел сравнение с най-топлата засега зима, тази на 2006/2007, наричана за краткост „6/7“, ще ползваме старата класическа норма.

В края на месеца и началото на февруари нещата вече все по-бързо акселерират, т.е климатичните температури се повишават, но все едно, сега е най-ниската точка на зимата и тези априлско-майски температури утре и в четвъртък, ще вдигнат още аномалията, която и без това е рекордна към момента, близо 6 градуса.

Какви са нормалните за периода температури? В Дунавската минималните са примерно (съвсем закръглено) около минус 5, а дневните – около нулата или до 2-3 градуса отгоре, за южна – някой градус отгоре. Това не са точни числя, те по места се различават. Какво ще имаме вместо тях? Ще имаме минимални над 5-7, на изток и до 12-14 (!) и дневни 15-20, може и някъде да мине малко отгоре. Това зависи от броя слънчеви часове, тази последна подробност. Т е реалните температури ще бъдат с до 15-17 и дори 20 градуса над нормалните.

Това дължим на един огромен циклонален котел над Европа, който сваля екс-арктичен въздух, минал през мелачката на Атлантика и затова доста беззъб, към Западна Европа и топлият североафрикански въздух, който въпросният циклонален котел тегли към Балканите и Източна Европа.

Е го:

Към петък-събота част от студа в кавички ще слезе над Централния Медитеран и ще образува там една разтеглена област на ниско налягане, „прищипана“ в средата от лек антициклонален гребен.

Е го е:

Тук започва една голяма човешка трагедия. За малоумните любители на студа и снега криофилите.

Както виждаме, бившият голям котел е разделен на две – мощни циклони над Исландия и северно от Скандинавия и втори котел – споменатият двуцентров към момента на картата южен циклон. Първият не ни касае, освен съвсем косвено, а вторият ще определя времето у нас. В него има достатъчно студ за снеговалежи, но…само за Алпите, отчасти Босна и Западна Сърбия и най-високите части на планините над Западна България. Според различните модели, в събота студът между двата центъра/гребена който ги дели, ще стигне между, най-грубо, Трънско и максимум линията вр. Ботев-примерно Русе. Т е ще навлезе в някаква степен над страната, но освен при късмет за София, Трън и пАрник, няма да стигне за нищо. Не може отсега да се даде точна прогноза за фазата на валежите, освен на 80 на сто от територията – на юг в низините и източната половина на Дунавската – там ще вали само дъжд. С голяма вероятност това важи и за ниските места по поречието на Дунав на запад, но нещата са толкова динамични и по-важното – гранични, че не си струва многословието. Като наближи срокът, обещавам отделен материал.

Защо гранични? Защото още в неделя-понеделник ще има сериозен възврат на топлото, което ще дойде от…североизток 🙂 Не е шега. Карта:

Валежи ще има още и те ще бъдат предимно от дъжд. После следва нещо, което не се вижда веднага на картите: въпреки топлото във височина от североизток, Балканите постепенно започват да се пълнят със студен въздух при земя. Той е под нивото на 850 хПа, затова и тук трябва да спрем с конкретните прогнози, особено за температури. Само най-общо, от мен:

Към 25 число плюс-минус 12-часа (по-скоро североизточната тяга ще се усети по-рано, може би предната нощ) вече ще започне по-сериозно захлаждане, което ще свали температурите до нова януарска норма: минимални между минус 5 и нула, на юг до 1-2 и дневни до около 3-5, на югозапад малко повече.

Ако нещо вали, ще бъде орографско, северно от планините и евентуално тук-там на юг.

Този околонормален период ще продължи няколко дни. Тук са възможни и малко по-ниски температури, примерно докъм минус 7-8 при лошо стечение на обстоятелствата: ясно и едновременно тихо време, но тази възможност е по-малковероятна от горните посочени интервали и в голяма степен зависи от наличието на снежна покривка, а такава в по-голямата част от низините няма да има, поне по сегашните сценарии.

Стана дълго, затова за дългосрочните материали на база последния ЕС ще пусна друга статия по-късно.

Накрая, за тонус, архивна карта от последната истинска зима, тази на 2012, за да няма хленч : )

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s