Изплъзва ли се зимата?

Отговорът е на картинката. Да, по всичко личи, че и вторият зимен месец ще бъде доста наднормен. И да, утре в София може да валне снежец, но както попитах криодебилите при Стринг: това ли е зимата, за която мечтаете?

С прогнозата до края на седмицата можете да се запознаете в линка от днешното ми сутрешно споделяне във ФБ.

Понеже обещах, ето и две картинки. Едната е ансамбъла на ГФС от обяд, другата – прогнозата за аномалиите на континента за следващата седмица: не тази – тази е ясна – никаква зима, освен що-годе в планините. В низините до 20 януари отрицателни минимуми почти няма да има, не и масови.

Няма да се разпростирам много, пускам този материал само, за да фиксирам актуалните прогнози на двата гранда. Те са единодушни: има 2-3 варианта за развитие на времето след 20 януари. Само единият от тях е в някаква степен зимен, но само за планините, в някои дни/периоди.

При тази циркулация, с една над 60-70 процентна вероятност, истински зимен сценарий за низините е изключен. Въпросът е колко голяма ще остане положителната аномалия за месеца, която към момента е над 6 градуса спрямо стара норма, а е взета старата, за да може да сравним как се движим спрямо досегашния рекорд – зимата на 2006/7.

Ако февруари не направи някакъв рязък обрат през втората и третата си декада… да довърша мисълта си така: в момента се движим с 2-3 градуса над споменатата рекордна зима.

Утре – евентуален кратък материал за валежния процес, а по-обширен, до ден-два, като излязат дългосрочните януарски обновления на централите (вероятно до 2-3 дни ще стане).

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s