Ще има ли сняг поне на Нова година

Отговарям веднага: Все още не е изключено. Както можете да видите в предните публикации, Коледата вече е безпощадно безснежна, въпросът е само дали дневните стойности на 25 декември ще достигнат 15-ина градуса или ще бъдат само 10-12. Тук дори има шанс някои места да останат и по-хладни/студени, ако западният вятър не пробие при земя/в най-ниското. Но за това ще пуснем отделни материали тия дни под вида на конкретни прогнози: неделя вече е достатъчно близо и все още има непренебрежими разлики по отношение на параметрите, макар „генералната линия на партията“ да е ясна. Сняг на Коледа не се предвижда. Бягайте в Алпите, Скандинавието, Хибините, оп, пардон, ония са под санкции, ако ви се карат ски. Или при снежните оръдия на любимите ни Бг хотелиери, с 5 К лева цена за сезонна карта. Както се казва, кеф цена няма, нали? Така ли се казваше, или „науката изисква жертви“?))

Да се върнем към Нова година.

Картата показва последния рън/обновление на оператора на американския модел. Забележете, той е доста топъл, но има едно „но“. Предните два бяха студени и поне отчасти снежни, а мнозинството на този рън, последният, все още се колебае и е на страната на някакъв тип студен сценарий.

Тоест, към момента не можем да се опрем на някой консолидиран сценарий на достатъчно модели и да дадем на тая база дори приблизителна прогноза.

Утре може да пусна нов материал, след като излязат понеделнишките (днешни) карти на европейския център. Там вече, макар опашка, ще видим някакво накланяне на везните. Като цяло, след като зимата малко или много удари северната и отчасти западна част на континента, аз не вярвам толкова малко време след това да се повтори достатъчно силен повторен удар. Но! Може и да греша. Както казах, чакаме утрешните материали на ЕС, при все, че подозирам, че преди петък няма да има достатъчно конкретика.

Все пак, дори да се случи зимен епизод, според мен той ще бяга още по опашките, в най-добрия случай – до пролетта или казано другояче – до следващата зима 🙂 Но това е идеалният вариант, не задължителният.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s