Коледа пак остава без сняг

(на снимката е запечатан умислен криофил, след осъзнаването на факта).

Макар все още да не може да говорим за стопроцентов факт, към момента нещата стоят така.

След слабите снеговалежи тая нощ (на юг – дъжд), следва отново здраво затопляне във височина. За съжаление, градиентите са слаби и то няма да се усети толкова добре в западните части на низините.

На графиката се вижда сигурното затопляне, после рязко, но кратко застудяване, после – с голяма вероятност пак нагоре. Някои може да попитат: все се повтаря, че след 5-6 ден е опашка, защо трябва да сме сигурни, че на Коледа няма да има пак сняг. Ще са прави, но…по принцип. След като всички резиденти, възможни варианти на модела, са над нормата и над нулата (което практически изключва снега), може да приемем, че и за десетия ден вероятността за безснежна Коледа е далеч над 50 на сто. Но, да. Има някакъв теоретичен шанс нещата да се обърнат рязко. Това се е случвало. Рядко, но сравнително редовно. Последно…2012 година! : ) Шегувам се, случва се, но е наистина рядко и има някои фактори, които допълнително намаляват подобна вероятност. Да не забравя снощната графика на ЕС. При Последните ансамбли на американския ГФС това хлътване на 18 срещу 19 е още по-ялово, тук докъм минус 5, там – едва до около нулата. Предполагам, че ще бъде някъде на акъла на ЕС, или по-близо до него. Имайте предвид, че графиката е за крайния северозапад, на юг и изток е още по-слаба пенетрацията. Но каквато и да е, виждате, че става дума за нешълни 48 часа.

Чак се чудя защо му отделям толкова много време. А, да – защото на графиката след това се вижда какво имах предвид за снега и Коледата. На пангара е и Нова година.

Извън конкретната тема. В моя пункт досегашният най-нисък минимум за това студено полугодие е 3 десети под нулата в края на ноември. От тази нощ до сряда включително ще го подобрим, вероятно до около минус 3.

Във ФБ или тук ще отчетем доколко съм бил близо до истината.

Освен това, за живеещите в ниските места на запад: Затоплянето от сряда, което във височина е много изразено, с близо 15 градуса във височина на югоизток, тук при нас на запад ще е съвсем тъжно и слабо) Мъгли и ниски облаци ще делят доста топлата, почти майска ВМ във височина от приземната гадка зимна палачинка. Но така или инак истински студове, а и сериозен сняг няма да има. И знаете ли какво? Така ще е през 5/6 – пет шести от третината. Така, в шеги и закачки мина една трета от климатичната зима.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s