Без (сериозни) студове, от уикенда дори ще се затопли леко

За да не живее някой с мисълта, че синята карта с минус 20 градуса от вчера е прогноза, пускам тази, която вече Е такава.

В следващите 2-3 дни остава студено, с нормални за декември температури денем, най-общо около 5 градуса. В събота и неделя добавяме по някой градус и отиваме към тези максимуми, до 10-12 (не навсякъде! градиентите са малки и в ниските части без вятър ще остава не кой знае колко по-тоопло от днес-утре). Долу са приблизителните максимуми в неделя.

След това, първата половина на следващата седмица, почти до Никулден, това ще са като цяло, дневните. Минимални – нула и нагоре, докъм 4-5 в повечето места.

След това отиваме на срока на „синята“ карта от снощи. Разбира се, никога не е имало реален шанс за това (теоретичен – донякъде!). Ето какви най-вероятно ще са и реалните минимални (!) в същия срок, малко след Никулден.

Според сегашните модели, на 9 декември дори ще са по-високи, но няма как да ги кредитираме за цели 10 дни напред.

Относно валежите. Делиормана и Предбалкана получиха символичните си снежинки, без сериозна снежна покривка (1-2 см) – приблизително в тон с прогнозите от преди дни. Валежи, предимно от дъжд, но тук-там на запад и мокър сняг, ще има спорадично до петък.

Според ЕС ще са малко по-несимволични, според ГФС – умряла работа, но все пак налични. После от петък до неделя ще са никакви или символични и нов валежен процес евентуално предстои към неделя. Той ще бъде отново на границата на приземен студ/хлад и топло във височина, като отначало топлото взема превес (затова е и относителното омекване с няколко градуса от събота-неделя), а после – студеъ за кратко. Последното е вече съвсем в опашките и няма смисъл да се коментира, още повече, че пак говорим за слабо североизточно проникване, нищо истинско. Според сегашните модели.

ПС Още една добавка: Значими слънчеви интервали в обозримо бъдеще над страната, няма да има. Някакви късметлийски за кратко – да, но като цяло – не. И това е добре, защото ще държи минималните високи, като цяло над нулата. А и със, и без слънце, дневните няма да са кой знае колко по-комфортни.

Това е засега, по-глобален поглед над процесите на континента, вероятно утре, ако не тази вечер.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s