Зимата атакува с недостатъчно сили, но все пак…

Необичайно.

Ако трябва с една дума да характеризираме началото на зимата, а то фактически е в ход, това е най-подходящата такава.

В следващите 2-3 дни част от страната ще види сняг, поне във въздуха. Друга, по-малка част, ще види и временна снежна покривка. Тук надморската височина е бонус, както и планините.

Първо, валежите. Както писах още преди седмица, когато обстановката започна да се материализира с достатъчна вероятност, валежите ще дължим на взаимодействието на висока долина в средната тропосфера. Примерно, прибл. на 5 километра и половина височина. На снимката.

Зелената „бухалка“ е само най-видната и към съответния момент част. Представете си повърхнината в атмосферата, на която налягането е 500 хектопаскала, прибл. половината от това на повърхността. Тази повърхнина, както и земната, не е равна, а има долини и изпъкналости (гребени). Вятърът в долината на снимката, предната и, източна част, духа в посока от югозапад най-общо. Сега вижте белите линии. Те показват атм. налягане при повърхността. Над нашата страна те са от североизточна посока: ясно се вижда гребенът, който ги гони от Украйна насам.

Няма да изпадаме в подробности, като обмена на въздушни маси и във вертикална посока, който е много важен, само най-общо: подпъхването на студен и тежък приземен въздух под влажния във височина, идващ от морето на юг, поражда нестабилност, вертикални движения и в местата с пад на атмосферното налягане на еднаква абсолютна височина най-общо: пренасищане на въздуха с водна пара, следователно (понякога) бурна кондензация и – валеж. Въпреки, че реално в близост нямаме „истински“ циклон, валежи ще има. Сложете и допълнителната подкрепа от богатия на планини и възвишения Балкански полуостров и ето ти наличие на валежи в прогнозата, но и трудността за ясно посочване на количества и точни местоположения.

В момента повечето модели са доста сочни в предвижданите валежи от тази нощ до сряда най-общо. (после вече ще ни доближи и циклон, но засега да не го пипаме). ГФС само и още един са доста пестеливи, на фона на останалите. И така, валежите ще бъдат налични. Става дълго, а наближава ракиено време, затова, накратко, моята преценка: В Западна България ще вали в следващите 24-36 часа, но 1. В никой случай не повсеместно 2. В много райони – почти символично, а 3. Щастливците с повече валеж ще са най-вече с вадене на орографски „аса пика“ от ръкава. най-вече от около централната част на Балкана на запад, първоначално, т е подбалканската дъга Кула видинско, та на югоизток и после на изток – Белоградчик, Долни Лом, Берковица, Вършец, Враца – заедно, поотделно или частично в някаква ивица.

Приключваме с раннопонеделнишката част на процеса. (София ще види мокър сняг, предполагам, но най-вече южната част на полето, а снежната покривка е по-вероятна само по Витошките квартали. Надолу най-вероятно би била символична или подобно).

Забележете, говоря за валежи, а какво правим с температурите и фазата на валежа? Тук нещата са още по-сложни. В момента все ое инкасираме студ, като пикът му ще е най-общо в понеделник, след което от изток започва възврат на топло във височина. Снимка 1 и 2 за илюстрация. При различните модели има колебания по часове и над североизтока на страната, но това не е съществено: студът бива натикан в скобата Западна Ст планина-Джердап-Карпати като остатък, а инак – още по-на северозапад. Ако следите петната над северозапада на нашата страна и споменатата част на Източна Сърбия, се вижда как реално студът във височина там така и не си отива напълно: градиентите са слаби – това едно, две, последните качват по-хладен приземен въздух нагоре по билото, охлаждайки го допълнително. Но да се върнем на изток – първата снимка е на макс. фаза на студа – нулата е далеч над Ч море, после бива запратена силно на запад. Това означава, че в Източния Предбалкан и Лудогорието ще вали сняг утре до около вторник заран или след полунощ поне. Вероятността за образуване на временна снежна покривка над гара Разград и Самуил оценявам като съществена. Няколко сантиметра с над 50 на сто вероятност. Разбира се, при такива гранични условия, всичко може да се случи, с по-малка вероятност, дори да сложи 10-15 см или да не сложи нищо. Но сняг във въздуха ще има с поне 70 на сто вероятност в посочените места + Предбалкана.

На втората карта вече се вижда и споменатия циклон в югозападната част на полето и. Ако имаше достатъчно студ на североизток в „подръчна“ близост,, това вече би означавало солидна зима за страната, с хубави валежи и снежна покривка по високите места на низините, високите полета, планините, на североизток, виелици, блокирани проходи и няколко десетки милиона парични единици допълнително в джоба на Путин, Азери, Американци, Катарци или каквото предпочитат любителите на зимата.

Според всички модели, обаче, това няма да се случи, защото студът няма да го има никакъв. Не и до края на следващата седмица най-малко. Не, валежи все пак ще има, но не и описаните преди малко красоти. Това важи само за този във височина! При земя ще си остава преимуществено хладно, с температури от около 4 до десетина градуса и едва в последните дни на седмицата на изток може да видят 11-12…. Но, както казваше Педьо, пардон, Педя Човек – Л. брада: за това ще ви разкажа при следващата ни среща.

На заглавната снимка: последици от леден дъжд при положителни температури във височина и отрицателни – в приземния слой. От преди няколко години. В предстоящата обстановка подобни красоти няма да има.

В резюме: ако не ви се налага, не пътувайте през Балкана в следващите няколко дни.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s