Дъжд+сняг, затопляне във височина, после още (предимно) дъжд

Наближава срокът с интересните изпълнения, за който писах преди ден-два.

От гледна точка на любителите на зимата, също известни като (СИК) „криофили“, процесът е най-забавен понеделник-вторник.

Ако персонализираме зимата като Ледената Кралица (оная с перверзните изпълнения с клетия Кай), а неин противник е Слънцето, чрез своята зла маша ГЗ (глоб. затопляне), получаваме следното:

Ледената в понеделник и вторник на Балканите получава силен шут от източна посока.

От днес или дори от вчера, във височина е достатъчно студено, за да вали сняг. Но това започва да се разколебава след 48 часа. От изток започва възврат на топъл въздух и преваляванията ще преминават в дъжд.

Утре – обещавам, ще разпиша подробно една прогноза на база поне 2 или 3 модела, при достатъчно съгласие помежду им. АКо такова липсва, за интерпретация на ЕС (евромодела) може да слушате прогнозите на НИМХ. За тях той е святая светих, обикновено се базират изцяло на него.

Но нека дадем една предварителна обща сценарна рамка. Първо – още тази нощ на места на запад ще има слаби превалявания, в най-ниското от дъжд или мокър сняг, над 300-500 метра от мокър сняг и сняг. Но – слаба работа.

Вероятност за валежи в различна степен моделите имат по райони и утре, но по-сериозни такива, или нека го кажем „несимволични“ чакаме в понеделник, основно в източната половина на страната.

Картата е на ветерцентрале, интерпретация на актуалния ЕС-модел. До около полунощ срещу вторник сняг ще вали грубо – западно от провадия-Шумен, а по изгрев – западно от Разград, като дъждът ще натиска от изток, заедно с натиска на нулата (и следващите я атакуващи положителни градуси) от изток.

Ето и хубавата прогнозна карта с топлото фронтче точно по нашия морски бряг към 2 часа във вторник заран:

Всички права на УКМЕТ на Нейно…пардон, вече Негово Величество – запазени!:)

После следва една много сочна валежна обстановка в средата на седмицата (утре може да му измислим име на циклона). Ще вали по-солидно почти навсякъде, но ще вали дъжд 90-95 на сто от територията на страната. Има, обаче, немалка вероятност на северозапад 50-60 на сто, в Софийско 40-50, да валне и мокър сняг и дори да се образува временна снежна покривка. Много са на везни нещата, а за капак дотогава има и доста време.

Това го фиксираме само за протокола, защото по-интересната и актуална обстановка предстои от утре до вторник и на нея ще сложим акцента утре.

Друга важна червена нишка! С някои уговорки за източната част на страната, затоплянето от заглавието ще си остане главно във височина. При земя с много голяма клизма ще може да говорим за някакво омекване. Температурите си остават декемврийски: градиентите са слаби, слънцето – по-слабо не може и да бъде вече, така че вятърът няма да може да издуха настанилият се приземен студ от тия дни, не и изцяло и качествено. За справка: при 2-3 във височина по Дунава и Тракия през април с подходящ вятър стига и 20 градуса. Другата седмица, ако мине 8, съответните места могат да се радват. Но масовите интервали остават 3-4 до 8-9, само някои дни малко отгоре. Т е, остава си студено, приемете това психически и чакайте април 🙂

Следващ материал – утре. Ако до това време не съм го пуснал – мелете ми във Фейса, че съм обещал! )

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s