Дълъг блок на Атлантика ще „изхарчи“ зимата?

Първо – накратко прогнозата за следващите 5-6 дни. Предварителна уговорка: за периода около понеделник някои от моделите не са се отказали от по-значителни или да го кажем не-символични превалявания, които биха могли теоретично да докарат няколко сантиметра сняг по Предбалкана и Делиормана. Засега оставяме въпроса открит: ГФС рисува съвсем слаби превалявания.

До довечера остава ветровито, като в края на деня вятърът ще отслабне и в много райони ще стихва. Максималните температури ще достигнат 6 до 11 градуса в повечето места.

През нощта облачността ще бъде променлива, в процес на намаление, след полунощ – до незначителна. Ще духа слаб вятър от запад, който постепенно ще отслабва и стихва. Утре сутрин ще бъде студено, с температури от около минус 3 до плюс 3 в повечето места. В низините и котловините е възможно да се образуват мъгли.

През деня облачността от запад ще се увеличава, но ще бъде средна и висока. Дневните температури ще бъдат от 5 до 10 градуса.

В неделя сутрин на повече места ще има мъгли и ниски облаци. Минималните температури ще бъдат от минус 1, минус 2 до 4 градуса. Ще се появи слаб североизточен вятър. Облачността ще бъде значителна, но съвсем слаби превалявания са възможни само по морето и в крайните западни райони.

Дневните температури ще се понижат още и ще са от 3 до 8 градуса.

Предимно облачно ще остане в понеделник. Температурите ще са без промяна – сутрин около и малко над нулата, а през деня от 2 до 7 градуса. На отделни места ще превали слаб дъжд, на север и североизток – слаб сняг.

Облачно и мъгливо ще остане времето през първата половина на следващата седмица. Минималните температури ще са най-често от около нулата до 4-5 градуса, а дневните от 5 до 10, в някои дни в крайните южни и източни райони до около 12 градуса.

Ще има и слаби превалявания и ръмежи: в ниското и на юг от дъжд, по високите места и Предбалкана – и от слаб сняг. Повече подробности очаквайте в следващите дни.

В по-общ план. От следващите часове до неопределеното бъдеще (поне 10-15 дни) предстои блок на Атлантика, със солиден гребен над Северна Европа най-общо. Антициклоните ще се пукат като пуканки в микровълнова и ще владеят изцяло голямата част от континента.

Центровете им ще се дислоцират най-често между Украйна и Скандинавието и ГФС наистина не вижда край на подобни обстановки.

На картата отдолу – един от моментите на дългата блокада на Атлантика. В някои моменти тази блокада ще бъде комбинирана с АТР (атлантически гребен) – абсолютно и тотално унижение на същия, надявам се да им набере достатъчно, че като се отприщи преди/около Коледа, да откара до осми март. Ама пак ли ще има сняг март и началото на април? Е, и? Важното е да няма зима.

Тук ще направя няколко мои забележки. ТОВА е зимата. Не това е някакъв тип зима, това е зимата за Балканите. След днес и бушуващия в момента западен вятър, потоците задълго стават доминиращи от североизток. Второ. Ако въпреки благоприятните условия за зимни простотии на Балканите те се разминат или се реализират едва-едва, значи можете напролет да садите маслини и в Дунавската равнина 🙂

Да, до Централна Европа предстоят и сняг и нелоши зимни температури, но у нас засега не се вижда нищо кой знае какво, въпреки благоприятната барична обстановка. Самата карта е за срок, твърде напред и мисля, че няма да стане точно така: на нея на практика липсва циклонална долина, ако не броим мижавото подобие на такава западно от Пиринеите-/Бискайския залив. Нещата рядко се случват така. Но като илюстрация става. Дали ще има и АТР (отбелязал съм с космата дебела линия) заедно с блокиращия АЗ – по-малко вероятно, но самият блокиращ АЦ на изток-североизток е почти сигурен поне докъм Никулден. Мен, ако питате, нека изкара и до 15-19 декември, че после да се разкара и да не се повтаря до края на зимата. Между другото, на конкретната картинка слабата долина на запад, при мръдване на оста на гребена над Балканите само с 200-300 км на изток започва да качва афро-въздушна маса насам. Да, при слаби градиенти низините ще тънат в мъгли, а слънце ще има в планините, но така реална зимна обстановка е химера.

И трето. Подобна обстановка не може да продължи вечно. Максимумът е около 3 седмици-3 и половина, след което ще има поне някакво прекъсване. До преди няколко години бих казал – край, зимата ще свърши като потенциал около Коледа (случвало се е многократно!). Лошото е, чер последните години, 5-10 в някои случаи има един квазиповтарящ се патърн, режим и макар по-малко вероятно, може да откараме с презареждане до февруари, а в тоя случай няма да се размине. Утешителното е, че този вариант според мен поне, е по-малко вероятен.

Във всички случаи, това е основният въпрос, т е те са два: Дока ще продължи блокът на Атлантика и какво ще се случи след това.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s