Сняг в края на месеца

Поносимото време, с температури над 10 градуса като цяло, денем, приключва утре.

Предстои плавен преход към ноемврийско-декемврийски околонормални температури, които в повечето места ще бъдат едноцифрени и през деня, ок, нека са до около, но по-често под 10 градуса.

Минималните ще бъдат около и малко над нулата като цяло.

Този период ще продължи от последните дни на тази седмица най-общо до първите числа на декември, т.е в реални срокове. Някакви драстични раздвижвания на атмосферата се виждат едва в опашките, но на този етап е напълно безсмислено да ги коментираме. Ако и когато приближат.

На графиката виждаме слизане на температурата във височина до под норма, макар леко, но леко, леко с до 2-3 градуса. Тъй като в момента слънцето практически е в най-слабата си годишна форма, това с голяма вероятност означава и норма-норма минус при земя – температурата, от която трябва да се пазим с по-дебели дрехи от тези до днешния ден. Кафявата линия – нормалните стойности за периода, червената – средната прогнозирана за различните резиденти (варианти на прогнозата при променени стартови условия). Видно от графиката, до края на месеца изненади са малко вероятни: приличен, умерен ноемврийски студ.

По-важният момент е наличието на още един циклон в края на месеца най-общо, според всички модели. Разликата е в траекторията му. При тези разлики се виждат различните варианти за количества валеж от 27 ноември нататък – долу в основата на графиката.

И тук вече ще споделя моите очаквания. Сняг, с голяма вероятност, поне в някои части на низините ще има в този период: от 27-28.11 до първите няколко дни на декември. Може да е несигурен и спорадичен, но го има като вариант: Имаме циклон, макар по различни траектории, някои от които са доста „сочни“, т е може да се създаде съвсем прилична валежна обстановка. И този път валежите, с голяма вероятност ще са от мокър сняг или сняг над 200-500 метра надморска височина. Това ще уточнявам в съответните материали в следващите дни.

Ще имаме съвсем приличен студен гребен на североизток и циклон над нас или южно, потенциал за зимна обстановка. Да, студът в момента не е този, който би бил след месец или два при идентична разстановка на баричните „агенти“, слава Богу, но…

Накратко, имайте морално-психическа готовност за зимни простотии от снежен характер – едно. Ако се разминат – толкова по-добре. Докато снегът е все още в голяма степен хипотетичен, слизането на температурите до по-ниски нива е практически сигурно – до интервалите, посочени в началото на материала.

Две. За опасно ниски температури на този етап в рамките на следващите 7 дни не се притеснявайте – в низините трудно ще падат под нулата. При образуване на добре захлупен с ниски облаци/повдигнати мъгли инверсионен слой, той ще се стратифицира и под инверсионната граница ще се установи денонощно температурно плато (в най-ниските части!) най-вероятно с температура около някой малък едноцифрен положителен градус и минимален дневен ход. Тази идилия би могла да бъде разрушена само от голям сняг и последващо изясняване, което на този етап не разглеждаме като вероятно.

По високите полета е по-кофти, там при някои условия след събота-неделя минимумите може да падат и до минус 4-5… но на този етап няма смисъл да гадаем на кафе. Като му дойде времето.

Резюме. Засега зимата се развива добре. очертава се ранен ялов вариант, който е идеалният, защото повечето модели са единодушни, че втората половина ще е мека. Не е задължително да стане точно така, просто сега изглежда вероятно.

Успешен ден и до скоро.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s