Дракула, Пешо и Сашо – трите циклона идат!

Немските ДВД кръщават циклоните и антициклоните, но само тези пряко или косвено очакващи се да повлияят на времето у тях.

Затова Дракула и Пешо останаха безименни. Поправяме тази несправедливост, още повече, че очакваме от тях да донесат повече дъждец. Друго си е, когато те уважава (си кръстен!) 🙂

Но защо такива имена…? Обяснявам!

Предстоят поне 3 циклона. Първият – в момента, минава през Босна-С Сърбия, после Трансилвания (такава любопитна и рядка траектория), после през Украйна, Ц част на ЕТР и се запълва/приключва жизнения си път по живо по здраво към Урал. Заради трансилванската траектория, името си идва само 🙂

Любопитното е как се отделя като амеба чрез митоза на две от адриатическата долина, която долина дава начало на следващия циклон, минаващ по-южно, основно през нашата страна. Затова го кръщаваме с хубавото и по свойски, име – Пешо Логично.

През уикенда по него би трябвало да валне повече (в южната периферия на сегашния имаме еднакви потоци в различните слоеве и валежите ще са кът, не, че няма да ги има, поне тук-там, освен на северозапад, с орографска подкрепа. Точно такава, ама с обратен знак, има в моя регион при траекторията на Дракула днес и утре и очертаните от моделите валежи в голяма степен ще са по-малки заради своеобразния „фадинг“… надолу по склоновете от Джердап-Железни врата към Бачово на северозапад, ако ми позволите да използвам този термин от друга област.
Третият, подхранен с нова порция атлантическа влага (дебелата синя стрелка на картата) и хлад в Родилното в Северна Италия (плюс минус), вече ще гледаме към средата на следващата седмица и пак логично, ще мине по още по-южна траектория, но недостатъчно южна за да нямаме пак валежи, даже имам едно такова подозрение, че измествайки се под долината на 500 хПа може по региони да докара и по-хубави валежи. Траекторията му е вече в голяма степен гръцка и затова да бъде Алексадрос.

Сашко все още не е роден, но мама Татяна в Атлантика му е приготвила солидна доза кърма (дебелата синя стрелка) и раждането му е сигурно, приблизително на сегашното/утрешно място на Пешо на картата., но след няколко дни. Ала това е почти опашка.
В тила му и преди серията УЖ да бъде пресечена от седлото-гребен межди Северо-Африканския модифициран Азорец и континенталния АЦ на североизток, ще навлезе и малко по-хладен въздух. Връщайки се към предното изречение, засега няма сми да гадаем или ако го правим – в съответната тема.

На тези три циклонални вихри и свързаната с тях динамика над страната и наоколо, разчитаме поне на голяма част от територията да се съберат хубави валежи, защото засега все още има огромни площи с недостатъчни такива. Равносметката ще сложим след опашката на Сашо след малко над седмица.

(Имената съм им дал аз и са шеговити, нямат претенции за общоприетост и подобни амбиции, но за прегледност – стават!)

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s