Две хубави и една… неутрална новина за дъжд, сняг и зима

С малко закъснение, обещаното актуално обобщение на моделите към момента. Първо в резюме за нетърпеливите и нежелаещите да четат малко по-дълги неща. Не, че една страничка е кой знае колко дълга.

Първо. До понеделник опасност от сняг в ниския пояс, под 800-100 метра надморска височина (нмв) няма. 2 Втора хубава новина: предстоят поне 4 (четири!) валежни процеса. Ще има доста вода от небето и в повечето райони на страната на сушата се слага край поне до пролетта. 3 Неутралната. предстои захлаждане. Не веднага, от началото на другата седмица общо, температурният фон пада с около 8 градуса от утрешните 11-12 до 17 евентуално 18, на около 8 плюс минус в някои дни.

Кратък поглед върху събитията в следващите 168 часа.
До вторник следобед, най-общо, когато – изненада, в главното ГФС и ЕС съвпадат. Освен в 1-2 дребни детайли. Част от текста вече съм публикувал в метеофорума.
В следващите часове от района около Ц и С Урал, където има един голям студен пул, студен, колко да е студен – до около минус 10-13 във височина, скандинавски АЦ гризва една малка част и започва да го насочва на ЮЗ, ЗЮЗ. През Централна част на ЕТР, Беларус, Украйна, Полша.
Малко след това скандинавският гребен поляга на ИЮИ и откъсва шията на кокошката, т е прекратява подхранвнето на откъснатото уралско студено ядро. То, ядрото стационира за кратко над Полша и Прибалтика и по живо по здраво заминава към С Атлантик и Гренландия, вече силно трансформиран.
Детайлите: Според ГФС (и доста несолидния напоследък ИКОН) по-значима част от частта на малкия студен пул, демек студ трета ръка, достига до З и С Балкани . Според ЕС не достига до З и С Балкани, освен за кратко в пн с/у вторник, при това главният рън е една идея по-хладен от ансамбъла.

Оставяме за кратко предполагаемата фактология и си задаваме следния помощен въпрос: Как тази очевидно малка част студ ще се запази най-добре и как ще предизвика най-много валежи? Първият вариант е да си слезе възможно най-ламинарно на всички слоеве, където я има. В тоя случай валежи – символични.
Втория вариант – яко турбуленция засрещане на леъри, динамика, циклони. Повече валежи, но бързо изхарчване на студа (който в случая според всички модели или няма да е достатъчен за сериозен сняг у нас в низините или хич няма да е достатъчен за такъв..
Остава да видим нюансът, който се реализира до 1 или 2 ще е по-близък.

Според мен по-силната динамика е доста по-вероятна. В резултат остатъците от студа ще се трансформират и сняг в ниското отново не е много вероятен. Т е дори на северозапад, по полетата на запад и Предбалкана да видят снежинка във въздуха, със слизането към ниското вероятността за някаква, дори временна снежна покривка (СП) намалява силно.

Обстановката е доста динамична, затова пускам само още една картинка и спирам до утре, особено ако утре се появи някаква внезапна рязка промяна. Такива никога не са напълно изключени, макар за тия срокове – малко вероятни.

Долу на хоризонталната ос можете да видите обещаните 4 валежни процеса: Единият започващ на запад в момента, тая нощ и утре, втори – петък и по още един в събота и неделя. срещу понеделник. Точно в опашката на този в понеделник за кратко температурата във височина слиза до малко под нулата и предвид маскираните малко по-студени междинни слоеве, е възможно по високите места да видят снежинки. Подробно разписана прогноза вероятно ще може да се даде утре (и ще го сторя) Стей тюунд (демек, останете на канала, демек, следете за нови анализи).

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s