Задава се първа зимна атака

В прогнозите на всички модели за следващата седмица започва да се появява някаква консолидация.

До вчерашните сценарийни обновления такава липсваше. Вариантите за студен нахлуване към Балканите варираха от солидно такова до Стара планина в крайния вариант до ялово такова, достигащо едва Северна Германия и част от Полша.

Трябва да се има предвид, че захлаждането/застудяването ще достигне максимума си към четвъртък срещу петък най-общо, след което по един или друг начин по-топлата въздушна маса във височина ще се завръща, т.е сериозна трайна зимна обстановка няма да има. Тук ще преценим шансовете, в някакви рамки, за това къде и доколко е възможно да превали сняг.

Първо – прогнозата за максималната пенетрация на студа на ЕС:

По моя преценка е възможно този зелен език над Карпатите с голяма вероятност под нивото на 850 хектопаскала да да слезе по-силно на юг и малко на запад. Т.е този студ, който не се хваща от картите и се намира, най-общо между повърхността и споменатото ниво, което е приблизително на малко под 1400 метра височина да е една идея по-солиден. Можете да погледнете как изглеждаше процесът все още като опашка, когато моделите го надушиха по-рано през тази седмица, в кратката тема „завръщане“.

В този ред на мисли, при валежите, които с много голяма вероятност около тези срокове най-накрая ще са по-сериозни (сушата на много места в страната е свирепа, есенниците страдат), твърда или „размекната 🙂 фаза е възможна със сигурност в Стара планина, после, с намаляваща вероятност: -Предбалкана, Високите части на Северозапада, Лудогорието, високите полета на запад, вкл. Софийското. Обърнете внимание, че ако над 1800 метра вероятността за сняг е 80-90 на сто, в следващите степени тя пада с 20-25 на сто, т е за София към момента, според всички „усреднени“ прогнози на моделите тя е доста под 50 на сто. Защо, ще речете вие, запознатите със софийския мерзък зимен климат? Защото, ситуацията е много тънка, гранична и това се илюстрира, примерно, от сегашния ансамбъл на американския модел ГФС. Вижте:

Как да прочетем актуалната картинка. Тръгваме отдолу нагоре. Долу, над снежинките (…) разноцветните начупени линии показват „мнението“ на различните резиденти (варианти на модела с изменени начални условия)за количествата валеж в пункта, в случая – крайния северозапад на страната. Както се вижда, валежите точно там към момента не се очакват да са кой знае какви (ще са повече – мога да се обзаложа, това е друга тема, да я оставим засега), но със сигурност ще ги има. Виждате ли как имаме само още 4 дни без нищо и после изведнъж „до края на света, пардон до края на сроковете, все ще има уж някакви? Прескачаме снопа на 500 хектопаскала засега и гледаме температурата на приземната тропосфера – тази на 850 хПа, както казахме грубо на (малко под) километър и половина височина, С изключение на самия петък и вече в опашките, основният кластър резиденти са над нормата (кафявата линия). Малко, но над. Там е работата, обаче, че сибята и черната линия – главният и контролният рън имат много по-голяма тежест. От една страна са те, почти без подкрепа, от друга – почти всички останали. Въпреки това, обсъждаме тях, защото подозирам, че ще стане именно тяхната. Едно колко…да кажем 60-70 на сто вероятност. Ако все пак реалността предпочете мнозинството „лузъри“ на модела – ще го фиксираме до ден-два ако се случи и засега напускаме дискусията.

Така е, защото идва окончателен край, поне за 7-10 дни вероятно и повече, на антициклоналния тип време в страната ни и Балканите попадат в някакъв тип циклонална зона. В нея не е задължително да вали всеки ден, но е доста вероятно валежи да присъстват през определени периоди и с различен интензитет, а облачността в някакво, обикновено съществено количество, ще бъде ежедневие (и еженощие :), т.е ниски температури сутрин спрямо възможностите на съответната студена ВМ са малко вероятни.

Накрая, две прогнозни карти на съвсем пресния рън (обновление) на модела ГФС и на немския ИКОН. С малка разлика, за периода чт срещу петък и самия петък те…можете да видите сами, защрихованата част са валежи от сняг. В регионите, които посочих в началото.

Засега няма да се разпростирам повече, само в резюме:

  1. Предстои промяна на патърна (модела) на времето у нас: край на сушата и повечето слънце, идват валежи, по-облачно и влажно време. Тук следва да се има предвид, че дори след това да се върнем в антициклонално (АЦ) поле, вече ще имаме, в зависимост от другите фактори (липса на вятър, затопляне във височина) доста повече мъгли и ниски облаци. Само че, добрата новина е, че когато и ако това стане, до точката, в който денят започва да расте ще остават по-малко от месец.
  2. Сняг. Тук не може да дам конкретика все още. Пробвайте с шаманизъм 🙂 Но, по вероятности, както споменах, в планините, почти сигурно ще има, поне по високото. На юг със същата сигурност няма да има. Имам предвид южно от Балкана..
  3. С или без по-южна пенетрация на моделния студ, поне до края на следващата седмица опасно ниски температури сутрин няма да има. За такива ще следим вече третата декада на месеца.
  4. В по-общ план. Възстановявам този формат, тук в уърлдпрес, защото остава черно на бяло, а във фейса – минало-заминало, а освен това там за една снимка или дума, човек може да бъде блокиран. Виждате, има материали на 3-4 години. Последните засега ще стоят, защото са симпатични 🙂 но постепенно ще бъдат премахвани, вероятно, за да се освобождава място, ако това се налага. Ако има въпроси и уточнения – може да ги поствате тук, но във фейса ще им отговарям по-оперативно. Последните – задължително в коментари, на лични – само по изключение. Целта е да са налични и за други, евентуално интересуващи се. Е, може да има уважителни причини. Пример, Пешо да ме пита: „Утре ще става ли за кърски секс под Алеко ще става ли за романтични разходки сред природата на Витоша?“ :))
  5. Букмаркнете си този сайт, ако се интересувате от материята, защото по-обширните анализи, със съответните карти и прогнози ще са предимно тук. Алтернатива – само ФБ и сайта на Киро от Палмцентъра.
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s