Още 3 дни студ

В този материал ще дам набързо отговор на 3 въпроса:

  1. Докога ще бъде студено
  2.  Кога ще спре снегът
  3. Ще се стопли ли и кога

Първо по втория въпрос.

Днес прекъсванията в снеговалежите ще бъдат по-продължителни, а интензитетът  им като цяло – по-слаб от вчерашния.

Привечер и през нощта валежите ще се активизират пак и ще добавят още някой сантиметър към повсеместната снежна покривка в страната. Окончателно спиране на снега ще имаме утре: отначало, до ранния следобед ще спира на запад, а до полунощ срещу четвъртък –  в цялата страна, последно в североизточните райони.

По първия въпрос: днес  и утре остава студено, с минус 1-2 до около минус 5-6 дневни и минимални утре като днешните, но в четвъртък в местата с изясняване на небето през нощта може да падне  и  до минус 15-ина градуса. Все пак, такива минимуми няма да бъдат масови.

И накрая третият въпрос.

Още в началото на денонощието в  четвъртък във височина започва пренос на значително по-топли въздушни маси. През деня затоплянето ще се усети на малко  места, предимно в южните, хълмисти и планински райони, заради слабите градиенти и съответната липса на вятър в ниските места, където тежкият студен въздух се е загнездил, удобно легнал на снега.

Все пак, в петък сутрин минималните температури вече ще са чувствително по-високи, само в крайния североизток до минус 9, минус 10, но на юг ще са близки и дори на места малко  над нулата.

През деня в петък дневните вече ще са от около нула до 5-6 градуса в южните райони. Тежкият кръст остава за Северозапада, където ще има плътни ниски облаци и мъгли (на границата на все по-топлия въздух във високото и студения миазъм при земя)   и дневните температури трудно ще преминават минус 3-4 градуса.

Някъде по това време ще започнат и превалявания, които със затоплянето във височина навсякъде ще преминават в дъжд и очаквам тежки и опасни поледици по западното поречие на Дунав. Не изключвам и обледенявания на далекопроводи и прекъсвания на тока там.

В останалата част от страната затоплянето ще продължи и в съботния ден минималните навсякъде без ниския Северозапад ще бъдат положителни и снегът ще се топи с радваща окото скорост.

Максималните в събота в крайните южни райони ще достигат и 11-13 градуса, докато в крайния северозапад с мъка ще преминават нулата, а допускам и, че това може да се случи и чак в неделя (ще уточняваме до петък).

Ще има места и с по-значителни валежи от дъжд и гадната бяла субстанция ще бъде ликвидирана за часове.

Според предварителните прогнози през по-голямата част от следващата седмица, но със сигурност поне първата и половина, ще бъде топло, с температури през деня около и  над 15 градуса в по-голямата част от страната и снегът бързо ще замине, с изключение на крайния северозапад, заради липсата на подходящ вятър (западен).

Това е засега.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s