Изгледите за края на зимата

Тук можете да прочетете прогнозата за времето до понеделник, 19 февруари.

След това настъпва забележителен разнобой, както сред моделите, така  и  вътре в самите модели, между различните им резиденти.

Добра илюстрация е ансамбълът на ГФС, MS_2344_ens (1)

Вижда се, как от вторник той вече е негоден за база на сигурна прогноза, а след това вече дисперсията става „идеална“ без дори някакви кластъри, а температурните сценарии във височина са от минус 15 до плюс 5 градуса. Да забравим за него и  да се върнем към вторник-четвъртък идната седмица.

С голяма вероятностнад цялото или почти цялото Средиземноморие ще имаме една слабоградиентна барична долина. Моделите са единодушни в това, но не са единодушни за точното и  разположение, както и  за наличието на по-забележими циклонални зони в нея.

Има някакво слабо проникване на студен въздух от север, но заради наистина мижавите градиенти, очевидно моделите се затрудняват да уловят доколко, кога  и  най-вече къде ще се подхранва по-забележимо циклоналното поле, благодарение на този студен въздух. Слагам за илюстрация прогнозата за вторник 00 ч. на канадския ГЕМ. На картинката се вижда обширния, но сравнително плитък циклон на 840 хпа над Средиземноморието. На следващата картинка в челната му част над Балканите се е затоплило с 3-4 градуса, но в слаби югозападни или южни потоци, само заради вече достатъчно силното февруарско  слънце на чувствителните за южни потоци места, ще имаме температури, доближаващи 15ина градуса. Там някъде. АКО. ГФС за тези срокове е захапал  още по-слабоградиентни сценарии времето при тяхната реализация би било, каквото е днес или каквото беше вчера, нещо по средата, с лека корекция на температурите нагоре заради 1-2 градуса по-топла ВМ и по-силно слънце.

Да, Слънцетое все по-деен участник в сценариите. Но ето самата картинка:GEMOPEU00_120_2

Такова ще бъде времето докъм сряда-четвъртък. До понеделник – виж сценария в началото на статията. След това – в някакви по-разширени варианти, но без зимни изцепки, както и  без подчертано предпролетни затопляния.

Накрая – няколко думи за опашките.

Това е доста неблагодарна работа, особено на фона на тоталния разнобой, но прогнозирането не е просто гледане на картинки. Сега вече всички „прогнозират“, а гледам, че  и  коментират модели. Някои дори са научили „как се върти въздуха в циклона – по посока на …..ъъъ срещу часовниковата стрелка!“ 🙂

Та към проблема. В последните дни на месеца от няколко дни моделите рисуват сравнително упорито по-масивно студено нахлуване към Европа, което в малко, но достатъчно варианти, достига и Балканите.

Ще ни достигне ли? По мое мнение – да. Въпросът е каква част от студената „баница“ ще откъсне антициклоналният гребен, който заедно с циклон над Русия ще вкара студа насам. Дали ще е някакво повторение на това от идващата седмица в по-хард вариант или  не – предстои да узнаем. Много добра илюстрация на тази дилема е картинката на 240 часовия срок на ГФС, с нея  и приключвам засега.

GFSOPEU00_240_2 (1)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s