Февруарска „жега“

Вчерашният ден беше с близки до рекордните температури, на места, както във Северна, така  и  в Южна България, близки и дори малко  над 20 градуса.

Днес облачността над страната ще бъде променлива, но предимно висока и средна  и  няма да пречи на слънцето да огрява земната повърхност.
Температурите ще бъдат с няколко градуса под вчерашните стойности, но и в тези интервали, от около 9 до 14, 15 градуса, за значително над обичайните за сезона.
Почти тихо.

През нощта над източните райони и  в планините ще се появи слаб вятър от югозапад-запад и с това ще започне период на доста динамично време в следващите няколко дни.

Минималните температури утре ще бъдат в широк интервал: от около минус 2 в северозападните райони и високите полета на Западна България до 6-8 градуса в местата, чувствителни дори на слаб южен вятър на изток и северно  от планините.

През деня облачостта ще бъде незначителна. В планините и източните райони ще духа слаб, до умерен вятър  от юг и югозапад.
Дневните температури ще бъдат от 9 до 14 градуса.

В петък, втори февруари, минималните температури  в повечето места ще са от 2 до 9 градуса. През деня въздушният пренос от юг – югозапад ще се усилва и в Централна и Източна България, в местата, податливи на влиянието на южен вятър, ще има стойности до около 15, 17 градуса. В западните райони температурите ще са от 7 до 10 градуса.

В събота страната ни ще се намира близо до границата на две контрастни въздушни маси: студена на северозапад над Централна Европа и доста топла, вече загрята от все по-силното слънце на юг, субтропична, топла с произход от Северна Африка и Близкия Изток.
Минималните температури ще бъдат от около 3, 4 в крайните северозападни райони до 13, 14 в Югоизточна България.

През деня облачността ще бъде по-често значителна, но над по-голямата част от страната все още предимно средна  и  висока.
Слаб дъжд е възможен над северозападните и западни райони.

Дневните температури ще са от около 8, 12 на запад до 17, 19 градуса над някои източни райони и  северно от планините.
В неделя ще остане динамично, а на места в страната ще превали дъжд. Не са изключени и гръмотевици.

Според предварителните прогнози,  динамичното време, с големи температурни разлики между северната и южната част на страната ще се запази и  в началото на следващата седмица, а поне до 5-6 февруари съществени зимни процеси: сняг в низините или поне близки до обичайните за началото на месеца температури не се очакват.

След 5-6 дни ще имаме противостояние на студена въздушна маса север-северозападно от Балканите и доста топла югоизточно от нас.

Слънцето вече грее доста добре 4-5 градуса ширина южно от границите ни и това се вижда на картата по „керемидените“ цветове там.

GFSOPEU00_144_2

Това е сигурен белег за наближаващия край на зимата, а и студеният овал/клин на север не е кой знае какво за възможностите на най-студеното време за Арктика.

Все пак, топлият период вероятно ще приключи по някое време през втората петдневка на месеца, но как точно ще стане това, с или  без валежи и колко ниски минимуми, ще уточнаваме в следващите дни.

Следва да се има предвид и, че за процеса в събота нещата също са много динамични и  са възможни леки изненади в едната или другата посока на 100-150 км разстояние.

Важното е, че истинска зима в следващите 6-7 дни няма да има.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s