Къде – сняг, къде – дъжд?

В следващите три дни над страната ще имаме два и половина интересни процеса.

Един дъжд(предимно) утре, един дъжд  и  сняг – в неделя и половинката, която все още е под въпрос –  в понеделник, а е половинка само, защото ще обхване само североизтока на страната и Източния Балкан.

 

Тук правя изрична уговорка, че въпросната трета обстановка за три дни, при някои от моделите липсва. Слагам я в сметката единствено заради авторитета на ГФС/американския модел/ който държи на нея второ обновление.

И такАа.

Днес времето в следващите часове остава приятно, с температури около и малко  над 10 градуса. За сравнение: това са  градуси, по-високи от обичайните за януари с десетина.

Какво, обаче следва оттук.

Облаците се увеличават следобед  и  утре ще  има по-често значителна облачност, макар да не изключвам и периоди с разкъсвания и малко  слънце.

Пез страната преминава твърде ялов и трудно различим на картите циклон, който реално  не е  и  съвсем циклон, тъй като изобарите му не са затворени, повечето, реално  е долина. Свързаната с него фронтова система ще донесе валежи, /предимно от дъжд, примерно до 600-1000 метра/, които започват в ранната утрин на северозапад и валежната зона до вечерта, минавайки през страната, изчезва на изток.

По-точно последно валежите по тая фронтова система ще спрат последно в крайния изток малко след полунощ (на запад вече ще са забравили за тях).

Не-до-циклонът също практически се разтваря в небитието, оставяйки някаква едва забележима зомби-долина;)

Утрешните дневни ще бъдат с ~2  градуса по-ниски от днешните, примерно от 5 до 11 градуса.

В неделя през южните части на Балканите преминава още едно  циклонче.

Според моментното, както и  предния ГФС в голяма степен, както и  според модела ИКОН на немските Веттердинст (DWD), валежите по него са почти символични.

Изключенията са в югоизточните райони и крайния североизток, Добруджа, донякъде Лудогорието.

Ще попревали и  в останалите части, като температурите във височина са една идея по-добри за сняг от тези в събота, но като цяло ще бъдат слаби и освен в полупланинските места и споменатия североизток, едва  ли ще сложат кой знае какви сантиметри.

Да не говорим, че дневните и в  неделя в низините ще са между 3-4 и 9 градуса, според актуалното обновление.

Както казваше дъщеря ми като малак – при тия температури снег – не сега и не – довечера!

Напомням да погледнете и утрешния ми анализ, може да са и  два, защото тези сценарии неимоверно ме радват, но има вариант за малко повече снежец (да речем до 2-3 см хехе).

И сега – за снега в понеделник на североизток.

При вече достатъчно ниски температури, над Лудогорието и донякъде Добруджа ще вали няколко часа сняг, с до умерен и силен северен вятър.

Става дума за понеделника, през деня, с максимум около обед. Това е сценарий само на ГФС, при немците липсва, затова на тоя етап го слагам чисто информативно, но все пак бих го оценил на 60 на сто като вероятност. Това означава, че по-скоро ще стане, но не е задължително.

Ако  все пак ми предстои пътуване в тези райони или Източна Стара планина в понеделник и имам възможност да го преместя за следващите дни, бих го сторил за всеки  случай.

Статията стана дълга, за да коментирам и вероятните развития за след вторник, затова ще го направя по-късно, ако  остане време.

В две изречения: Моментният рън  в опашката е захапал един североизточен гребен, по който при земя би подлизвал студен въздух от СИ.

Изобщо  не е задължително да стане така, но ако  стане, важното е да няма сняг и то най-веч ена североизток, където този пренос ще се усеща най-силно.

Това е  интересната тема за другата седмица. Пак напомням: без бяла гадост по земята няма истинска зима.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s