По 2 вълни затопляне и застудяване до понеделник

В момента от юг и югозапад вече се пренасят по-топли въздушни маси.
На Мургаш духа силен и  бурен южен вятър и температурата на 1700 метра надморска височина е минус 3 градуса – с 3-4 градуса по-висока от тези във Видин, Ловеч и Разград на 150-200 метра над морското ниво.

Все пак, в следващите часове, отначало в южните райони и високите места в Североизточна България, температурите ще тръгнат нагоре.

Приземният студен въздушен слой ще се задържи най-дълго в северозападните части на страната.

Днес облачността ще бъде променлива.
Температурите ще бъдат от минус 3, минус 2 по поречието на Дунав до 8 градуса в крайните южни части на страната.
Слаби превалявания от дъжд са възможни над западните райони, а през нощта над Северозападна България, където има опасност от поледици.
Минималните температури утре ще бъдат от минус 4 до плюс 4, а дневните –  в широки граници, от 3 на северозапад до 13, 14 в някои южни райони.
В планините и източните райони ще духа умерен и временно силен югозападен вятър.
Не особено дебелата снежна покривка в местата, където я има, бързо ще се топи.
От северозапад ще започнат превалявнаия от дъжд, които ще обхванат цялата страна и по високите места ще преминат в сняг, но бързо ще спират, катго няма да образуват съществена нова снежна покривка.
Още в следобедните часове вятърът ще се ориентира от северозапад, умерен и  временно силен.
С него за кратко ще проникне студен въздух с произход от северните части на Атлантическия океан. Той няма да доведе дори до температури като тези вчера сутрин, заради динамичните метеорологични условия и краткия си ‘престой“ над страната.

Минималните температури в  четвъртък сутрин ще бъдат от около минус 4 градуса по високите западни полета и котловини на югозапад до нула, плюс два градуса в ниските ветровити части на Дунавската равнина и Тракия.
Дневните стойности ще са от 1 до 6 градуса. Облачността ще бъде променлива, често незначителна, през днея – без валежи.

До вечерта ще бъде ветровито, с умерен вятър от северозапад.
Привечер вятърът ще стихне, а през нощта срещу петък ще се появи слаб вятър от югозапад.

Минималните температури в петък ще бъдат от минус 2 до плюс 4, а дневните от 7 до 12 градуса. В североизточните райони и Югоизточна България ще духа слаб до умерен вятър от запад – югозапад.
Меко ще остане времето и през почивните дни.
В събота ще има значителна, но главно средна и висока  облачност.
Педи обед над северните райони на отделни места е възможно да превали  слаб дъжд.

Минималните температури ще са от 1 до 6-7 градуса, а дневните – от 8 градуса  във Видинско  до около 13 в източните райони и северно от планините, където ще духа слаб и  умерен вятър от югозапад.

В неделя ще бъде облачно, но доста топло за януари, с минимални температури от 3 градуса на запад до 10, 11 в източните райони.
През деня на много места ще превали дъжд,  като опасност от интензивни валежи има в планините на Южна България и  най-вече в Родопите.

Максималните температури ще са от 8 градуса на запад до 15, 17 в източната половина на страната, където ще духа силен фьонов вятър от юг.

Според предварителните сценарии  на моделите, към понеделник вятърът ще се преориентира от северозапад  и  с него ще нахлуе поредната доза студен въздух.  Повече конкретика за времето през следващата седмица очаквайте утре  и  вдругиден.

Според опашките, понеделнишкото застудяване ще продължи пак 2-3-4 дни и ще последва ново затопляне, но с това навлизаме твърде много напред в опашките за конкретика.

Няма място за такава за 10 дни напред, но след 10 дни вече проим на пръстите на едната ръка оставащото време на месеца, който, както изглежда засега, няма да предложи нещо повече като зима от това, което имахме вчера и донякъде, днес.

Остават ни не повече от 15-ина дни, в които ще разберем дали, според моделите февруари има да предложи нещо или пишем опасната част на зимата за отминала, а аз трябва да отворя найлоните на няколкото растения (от които, както се оказва, не е имало  нужда), за да не се спарят от засилващото се от ден на ден февруарско  слънце.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s