Януари ще се „пробва“

Януари ще се опита за трета поредна година да подкрепи реномето си на единствен останал истински зимен воин.

Преди 2 години той успя да остави зимата само много топла, вместо рекордно топла. Температурите през януари 16 година бяха в норма  и  това попречи на онази зима да „бие“ 2006/2007 по меко време, въпреки чудовищно топлия февруари, чиито една трета от дните бяха с априлски температури.

 

Миналогодишният януари изби рибата с яка отрицателна аномалия от минус 3 градуса  и  нещо, прецедент за последните десетилетия-две.

Този януари в първите си десет дни е с 5 градуса по-топъл от обичайното, но застудяването вече е в ход.

Вярно, до петък температурите ще падат до норма, а при земя все още ще остава номинално по-топло от обичайното.

След това следват 4 студени дни, а на доста места ще има по 2-3 ледени дни, с температури целоденонощно под нула градуса. Разбира се, това няма да са ледените дни с максимални температури от минус 10, а близки до обичайните за най-ниската част на дъното на зимата, която климатично е от Йордановден до края на месеца.

Обстановката в момента е следната: до петък от изток най-общо, като на моменти има  и  лек югоизточен момент, постепенно навлиза по-студен въздух.

Картинката:ECMOPEU00_24_1

Северната част  на гребена на нея, който плътно следва западната граница на Русия, много бързо ще се превърне в млад и  снажен антициклон, „квазиСибирец“. Точно той ще изпрати в края на седмицата доста по-студен приземен въздух от руските степи. Е го, е:ECMOPEU00_72_1

Не е нужно да бъдете спецове: достатъчно е да се помни наученото в седми клас за движението на потоците в тези вихри. То е по посока на часовниковата стрелка.

Вижте зеления език в югоизточната част на вихъра. Той изобразява една „хлътнатина“ на нивото от 500 хектопаскала. Белите линии – приземните изобари.

Най-вляво, леко северозападно от обичайното си място,  е Азорецът – „добрият“ братовчед на новородения мощен антициклон. Добър, добър, но понякога той става ренегат и се свързва със зимните си континентални братовчеди и тогава става неприятно – атлантическите циклони минават много далеч на север, а студът се настанява за седмица-две над Европа и в южната и периферия хилавата (на фона на Атлантическата си сестра) средиземноморска депресия може да затрупа юга на континента със сняг.

Според моделите, обаче, това няма да се случи. Не и сега.

Ето сценария з аначалото на следващата седмица:ECMOPEU00_144_1 Вижда се дори с невъоръжено с опит око, че антициклонът е притеснен, изместен леко на изток, а срещу него Атлантикът е произвел красиво циклонално чудовище с налягане в центъра под 950 хПа.

Въпросният циклон няма да позволи трайно зазимяване, не и истинско такова. По-нататъшните сценарии няма да коментирам не, защото нямам идея какво е най-вероятно да се случи, а защото това, липсата на ТУРБОпростотии, зимни, ми е напълно достатъчно. Дълбоката и обширна циклонална област ще изтласка с голяма вероятност антициклоналния гребен от Балканите, но все още не бива да залагаме на това като на сигурен кон. тъй като има и немалка вероятност да останем още 2-3 дни в безградиентно или нискоградиентно блато и температурите на северозапад и Тракия да останат около и ли само малко  над нулата.

А, да не забравя, при някои не толкова невероятни сценарии на северозапад са възможни и поледици. При споменатите по-безградиентни варианти.

Все пак, стискаме палци на сценариите, изобразени от сегашния ЕС, с възстановяване на западен пренос към четвъртък другата седмица.

Колкото до самата студена обстановка от събота до вторник, сама по себе си, бидейки все пак доста ялова за възможностите на най-студената част на зимата, тя е интересна с проявленията на студената доставка от североизток. Доставка, която преминава по 1500 км земя без снежна покривка и  лично на мен  ми  е много любопитно доколко моделите ще се справят с изчисляването на точните температури с тая корекция:)

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s