Как се зазимяват палми и банани – 1

Заглавието е примерно и частично подвеждащо. Все пак, по снимките, които качвам, могат да се видят всякакви екзотики, някои в саксии, други – засадени в ОГ.

Съкращението е от английски, оупън граунд и  означава навън, на открито, демекь не в саксия, а на двора, в естествени условия.

Тази кратка статия е предназначена за виртуалните ми приятели, които не са изкушени в материята и цели съвсем накратко да разсее някои заблуди, които битуват сред хората, които не са запознати с отглеждането на по-топлолюбиви хайванчета на открито.

Първото и  най-важно: Тази защита не отнема толкова ресурси, колкото изглежда. Нито толкова пари, нито толкова усилия.

Конкретно за парите, за сравнение ще кажа: Цялата цена за електроенергията за една много люта зима като 2012, за десетина растения, не надвишава като сума парите, давани от един пушач за цигари за около седмица. Точка. Ни повече, може да е дори по-малко!

След като човек изгради временна защита на една палмичка навън 1-2 зими, на третата и след това поставянето на защитата отнема максимум половин работен ден при добра организация.

Най-общо трябва да се знае, че защитите биват активни и пасивни.

Изборът на защита зависи от самото растение, от целите, които си поставяме (просто да оцелее или да бъде в отлична форма и  да плододава, да расте по-бързо или по-бавно) и от зимата -мека като до момента или по-свирепа както 2012 или миналия януари.

Пасивните защити са ясни: парников агент – полиетилен, стъкло или поликарбонат, ПВЦ, т. е. нещо, което да пуска топлината навътре и  да я бави в излизането и  навън, грубо казано.

Сега ще се спра на малко по-сложния, но по-лесен за поставяне начин за защита: активният.

Той се състои в увиването на растението с някакъв ефективен топлоотдаващ агент. В случая това са светещите маркучи с глимлампи (НЕ LED!!!) и отгоре – найлон.

При наличие на няколко  неголеми  палмички, консумираната моментно електроенергия е примерно по  60-80 Вт средно на растение. Ако растението е огромна палма, могат да идат и няколкостотин вата, но все едено, който иска да гледа палми като на карибите, да си прави сметка.

При мен консумацията е не повече от 200-300 вата общо, за няколко часа в студените нощи, основно декември и  януари. При това, защото тази година съм се презастраховал: искам всичко да излезе от зимата както е влязло, т. е да няма никакви поражения.

Маркучите се контролират от термореле. Терморелето/термостатът се поставя в основата на растението малко  над нея от северната страна.

Едно термореле може да контролира и няколко растения. При това трябва да се вземе предвид, че условията могат да се различават за различни височини и тип зашитен найлон/фибран етц, но това са по-маловажни неща, след като човек хване цаката.

Ето какво се случва в една умерено прохладна нощ като току-що изминалата. Въздушната температура в стандартна клетка навън по  време на снимките е била около минус 3, а на нивото на цикаса, в който съм сложил терморелето – около минус 4 и нещо, тъй като е на повърхността.

Терморелето съм настроил да включв ана около нула градуса.

Ето резултатите. След полунощ релето включва  и изключва няколко пъти.

3.53. Защитата работи.353

4.03

Защитата е изключила, тъй като под найлона температурите са положителни.

403

След 30-40 минути релето чувства студа  и  включва пак. растенията са щастливи, а маслините умуват колко едър плод да ми родят догодина в знак на благодарност!;))

503

Температурите навън, обаче постепенно се повишават (около минус 2) и само след 30-ина минути релето пак изключва – под найлона е безопасно топло.

533

Трябва да се има предвид, че: Цялата тая суета е напълно излишна.

Защитата я сложих преди седмица с цел готовност за по-сериозни студове: С изключение на Цикаса, който при около минус 4 може да получи някакви опърляния, нито палните, които съм увил към момента, нито маслините на картинката горе, имат нужда от защита. Реално за някои палми такава трябва при под минус 7 (такива температури до Нова година НЯМА да има на село), а голяма част от маслините – под минус 10-ина и то защото са все още млади и тънички.

В резюме, с илюстративна цел, за защита през тази нощ  на десетина средноголеми растения са отишли не повече от 20-30 стотинки като консумиран ток. Пак за илюстрация, маркучът, който се ползва с години, е с цена за линеен метър от лев  и  нещо до 3 лв (зависи от качеството), а термостатът е десетина лева. Плюс найлон. Това е всичко. При пасивната защита няма грижи и  текущи разходи (които са символични), но се изискват малко повече материали за изграждането на самата защита, както и  време. За това – друг път.

Ще продължа със статии по тази тема в следващите дни.

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s