Днес, 30 март, е първият летен ден

Става дума за Северозапада и става дума за първия ден с температура поне 26 градуса към цяло число(поне 25.5, в случая е 25.9 градуса).

Това е точно около теоретичния максимум при моментните изходни условия: Температура във височина, в случая около 1540 метра 8-9 градуса, слаб север-северозападен вятър и предимно слънчево или с разкъсана облачност. Точната стойност е 25.9 градуса.Снимка от 2017-03-30 16-32-01Американският модел ГФС предсказа отлично тази температура за Северозапада, където често е и най-топло в страната при подобни западни гребени:

Balkan_2017033006_t2m_6А по-долу можете да видите и румънската карта с приземните температури, която е почти едно към едно с прогнозата за температурите на американците. Най-топъл е техният югозапад, т.е наш северозапад:

temperatura_oraraЗа да обявя начало на лятото, обаче, е нужно да бъде поне 10 април. Такова ограничение съм си самоналожил през годините на „модерните“ лета, с цел да огранича продължителността му на максимум 6 месеца, до около 5 октомври, когато слънцето вече е твърде ниско и денят – твърде къс, за да поддържа летни температури, освен епизодично при силна топла адвекция, пренос на африкански въздушни маси, а  и изобщо,  за лятна атмосфера. Лятото не е само 26-30 градуса като минимално изискване, а  и атмосфера, светли и топли нощи, минимуми от поне 8-9 градуса (тази сутрин на село  е било 12), така че само ранната дата не ми позволява да обявя началото му.

След този дълъг увод, ето накратко какво в най-общи линии очаквам от  април.

Прогнозата за следващата седмица е такава.

След това, през втората декада по някое време ще има по-сериозно затопляне, с поне 2-3 дни с летни температури в Северозапада  и  евентуално Тракия, а при по-южна компонента на преноса – на изток и  северно от планините, с което вече лятото ще започне или поне ще подари на април няколко дни.

Около или след това е възможен период с по-нестабилно време и краткотрайни валежи с гръмотевици, но не са изключени и по-дълги периоди на сравнително стабилно предлятно време с малко или почти никакви валежи.

Големият въпрос е къде ще тръгне калъпът след това: към 2000 и 2007, с рекордни или близки до рекордните  температури, редуващи се с лека наднорменост още през юни и дори края на май, или  към перманентни жеги тип 2012 година с равномерна положителна аномалия от 4 плюс градуса за цялото лято.

Лично мен ме устройват и двата варианта, макар че за хубаво вино предпочитам втория.

Предстои да разберем, като някои възлови маркери ще бъдат налични още след около месец.

Ще следя и споделям.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s