Бавно но неумолимо

Ще се затопля или поне в началото „омеква“.

Така или иначе, в следващите 7-8 дни нова интензивна студена вълна не се очаква, напротив. В момента, вчерашната е избутана на североизток във височина и над страната ни има въздушна маса с температура около обичайната за това време на годината, минус 2, минус 3 градуса.

При земя днес на места доближи и плюс седем, но в затворените котловини и ниските места едва доближи нулата, заради инверсиите.

В следващите дни ще се случи следното:

Утре ще е подобно на днес, но с още малко по-слаби минимуми в повечето места. Около и под минус 10 ще има, но  под минус 15 – само на изолирани места.

После, в понеделник и вторник минимумите или ще останат от около минус 9-10 до минус 4-5, но дневните могат да слязат пак с 2-3 градуса до около нулата в повечето места.

Това ще дължим на избутаното на североизток студено ядро, което дойде за малко в четвъртък. Проблемът е, че то остана на територията на Украйна и Южна Русия и постепенно под влияние на слабите барични сили на антициклона на картинката, ще се „разстила“ леко, вкл. в посока Източните Балкани. Ето го на картинката, заедно със Злия Антициклон:)

rtavn242

Виждате го, във вдлъбнатата част на бъбречето.

Генералната промяна настъпва към четвъртък, когато би трябвало, според вече достатъчно консолидираните модели, най-сетне да попаднем под влияние на западни или югозападни потоци и у нас да има и места с температури около и дори над 10 градуса. Според актуалните модели – четвъртък или петък, в най-лошия случай, следващата събота. Ще започнат да ви облъчват синопичките по телевизиите още тия дни, как иде най-сетне затопляне.

И тук идва лъжицата катран, която може и да попадне в меда, макар да изглежда, че няма.

Затоплянето трябва да бъде трайно, поне 4-5-6 дни, за да разкара скапания сняг: тогав а и минимумите при равни други условия биха били с поне 5 градуса по-високи а за максимумите да не говорим. Слънцето се завръща с огромна и нарастваща скорост, преди дни минахме дъното на зимата и оттук насетне само броим дните до пролетта.

Ето и  лъжичката, която трябва да следим внимателно!

%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%b3%d0%b0Ограденото в кръг омега-образувание е междинен гребен, между два Атлантически циклона. Атлантическите циклони  са добрите герои, на тях ще дължим и по-несимволичното и снеготопящо затопляне след четвъртък-петък. Тази омега в ниската тропосфера е зародиш на пореден антициклон. Според моделите, тя ще бъде стъпкана от положителните герои, но предвид невероятния късмет тази зима с тия антициклони, трябва да следим до последно дали  няма да се образува пак някаква зимна буца или ако  се образува, да е на изток и  да не ни засяга.

Та. Преценявам, че вероятността наистина да се затопли до по-прилични температури и  снегът да започне да се топи в низините, вече е достатъчно голяма и утре през деня ще пусна и твърда прогноза в тази посока.

Колебливо задържане до около сряда на сегашните кондиции и след това – още една стъпка от няколко градуса и начало на по-интензивно снеготопене.

В момента приемете тази статия като вътрешна предварителна информация. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s