Студено, но без съществени валежи до събота

През следващите дни до събота, за когато има някаква приемлива сигурност в моделите, съществено затопляне няма да има, но екстремни ниски  стойности, подобни на тези в средата на месеца – също. Няма  да паднат и съществени валежи и да се образува  значима нова снежна покривка.

Днес облачността ще бъде променлива. Преди обед на места в низините ще има мъгли и ниска слоеста облачност.

Дневните температури ще бъдат от минус 3 до плюс 3 градуса, на места в низините – малко по-ниски, заради мъглите и ниските облаци.

Довечера облачността от юг ще се увеличава и след полунощ ще бъде значителна, но ще остава почти без валежи.

Минималните температури ще бъдат малко по-високи спремо тези от последните дни и ще бъдат от около минус 9, до минус 4 градуса, по морския браг до около нулата.

Утре ще има значителна облачност. Дневните температури ще се повишат още малко и ще бъдат от 1 до 6 градуса, само по поречието на Дунав около нула градуса.

Около и  след обяд в някои южни райони, главно в Родопите, ще завали слаб сняг.

През нощта срещу сряда ще бъде облачно, с минимални температури в южните райони и източната част на Дунавската равнина от минус 4 до плюс 1,2 градуса, в северозападните райони – с 2-3 градуса по-ниски, до около минус 8.

В южните и източни райони е възможно да превалява сняг, но валежите ще са съвсем слаби и няма да доведат до значимо  увеличаване на снежната покривка. Малко по-съществени усилвания на валежа са вероятни в крайните южни райони, където ще вали и мокър сняг или дъжд.

В четвъртък облачността ще бъде променлива,  на юг и изток все още значителна.

Минималните стойности ще са отминус 9 до минус 3, но на места в централните и западни части на страната в котловините при разкъсване на облачността са възможни   и понижения до около минус 10 градуса.

Дневните температури ще бъдат от минус 4 до плюс 2 градуса. Съвсем слаби превалявания от сняг са възможни в северните и източни райони. Ще се появи и усилва слаб вятър от североизток.

В петък минималните температури ще са от минус 11 до минус 6, на места в западните и югозападни райони до около минус 13.

През деня облачността ще намалява, но ще остане студено, с  дневни температури от минус 9 на североизток до около минус 1 на юг.

В събота сутрин ще бъде много студено, но през деня ще започне повишение на температурите.

Консолидацията на моделите свършва към 28 януари, а хаотичността след това не позволява да се правят дори догадки. Все пак е ясно, че валежи няма да има, а трендът тъй или инак е нагоре в дългосрочен план. Започва февруари, не декември или януари.

За да илюстрирам за какво говоря, ето как изглежда графиката на ансамбъла на температурната прогноза във височина на европейския център, за събота и неделя, няма нужда от коментар:

2301es

 

2 коментара

  1. Винаги ми е било интересно кога за географската ширина на България, енергията, получена от Слънцето става по-голяма от загубената – т.е. ако няма съществен пренос на топъл и на студен въздух, кога би започнало да се затопля.

    Харесвам

    • Ако имаме идеални условия, отрицателен енергиен баланс на нашата ширина или няма да имаме изобщо, или са съвсем кратък период около Зимното Слънцестоене. С инверсиите(без студените адвекции, които тая година са уникални като постоянство!) периодът се разпълзява значително в двете посоки. Т.е няма как да се даде еднозначен отговор, но до октомври и по някое време през февруари, т.е съвсем скоро, температурите от ден на ден бавно, но сигурно биха тръгнали нагоре. Разбира се, с тоя сняг и арктични инжекции през 6-7 дни – …

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s