„Триседмичната зима“-ще проработи ли тоя път?:)

Зимата втръсна на всички нормални хора и като че ли трае вече цяла година:)

Такива са субективните усещания, истината е друга:  „силният“ зимен период започна на Йордановден.

Как дефинирам аз „истинската зима“.  Като едновременно наличие на достатъчно сняг ИЛИ  достатъчно студ за достатъчно дълъг период от време(хлабава дефиниция номер 1).

Хлабава, защото няма как да бъде вместена в точни рамки. Освен това, „или“ в дефиницията плавно може да премине и в „и“, тъй като истински продължителен студ, без достатъчно дебел сняг,  не е възможен в нашата страна(или е достатъчно голяма рядкост), а обратното е още по-рядко, защото задържането дори на дебел сняг за повече от няколко дни, не е възможно при липса на студ. Причините са очевидни и са постулирани от фундаментални физични закони (стопява се).

Вече нямам ищах да споря – да, календарната зима е от 1 декември до 28/29 февруари, да, астрономическата е от блабла, да, метеорологичната е от трайното преминаване на температурите под/над определена стойност. Тия неща са ясни и  все пак собствената ми дефиниция е важна, поради 2 ясни причини: Истинската зима по ХД1 създава проблеми, безспорни, видими, регистрируеми и лесно дефинируеми в ПОНЕ две области:

-свободата на пътуване, ограничавайки я,

-създава тежки  проблеми в различна степен на живите същества в природата, конкретно в моя случай, на растенията. Не, че животните са „рахат“ – напротив, зимата в хардкор-разновидността си е абсолютно, безспорно и недискутируемо зло.

Да преминем, след попроточилия се увод, към същността. За да не уточнявам непрекъснато, че става дума за моята зимна дефиниция, за краткост ще я наричам просто „зимата“.

Зимата тази година започна на Йордановден и с 1-2 дневни паузи продължава към момента,  като ще продължи със сигурност поне още около седмица. Тази зима не е уникална с нищо до този момент. Нито с температури(2012 е далеч пред нея с по-ниски минимуми  за 90 на сто от територията ни), нито със снежна покривка в повечето места(има някои изключения, но говорим общо и  средно за страната). Уникална я прави само фактът, че идва след 4 (ЧЕТИРИ) последователни меки зими от 2012 насам и тази квазиуникалност е напълно субективна.

Тя, обаче, както изглежда към момента, има шанс да стане уникална по един особен показател.

Наблюденията ми от началото на хилядолетието насам, т.е последните 16-17 години, показват, че никога, без изключение, средно за страната зимата не е продължавала повече от 3 седмици в своя най-тежък вариант.

През 2012 на север тя закръгли 20 дни(на юг бе по-малко).

Ако не бъдем буквалисти и не извадим трите дни от неделя до вторник, през които в части от страната отново ще имаме положителни температури(но около Дунава по-скоро – не, а и дебелият сняг тъй или инак няма къде да се дене дотогава), към 26 януари зимата прави три седмици. Добавяме още 3 или 4 дни толеранс заради леките отпускания на хватката за по ден-два, а  и 3 седмици и половина се закръглят на 3 седмици и имаме 30 или 31 януари като дедлайн, след който може да считаме, че желязното правило за „триседмичната зима“ вече има едно изключение и то е тази, настоящата зима.

Към момента изглежда, че има немалка вероятност, правилото да получи своето изключение, тъй като доста вероятно изглежда поредно ултраарктично нахлуване към сряда-четвъртък следващата седмица.

Според повечето модели на север и запад то би било сухо или почти сухо, но не е необходим още сняг, достатъчно е студът да дойде и да се задържи до 1 февруари: без съществено затопляне и без начало  на сериозно топене на снега. Преминаване на средноденонощните температури над нулата за поне половината от територията на страната вече чупи рамките на дефиницията и вади зимата от нея(ХД1).

Следете прогнозите ми, тук и  в ДИРБГ. Винаги, когато има нещо интересно, но наистина интересно, не журналистически пресилени зимни пиарения, ще научавате първи.

А дали желязното и  нанарушимо правило за триседмичната зима ще бъде нарушено от този януари, предстои да разберем до  десетина дни.

Успешен ден и бърз край на шибаната зима желая!:)

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s