Снегът спира, студът остава

Днес ще бъде облачно, с превалявания от сняг над по-голямата част от страната, но по-съществени валежи ще има предимно в южните райони.

След обяд и привечер преваляванията ще отслабват и през нощта ще спират в по-голямата част от страната.

Дневните температури днес ще са от минус 4 до плюс 1 градуса.

Вятърът от североизток ще отслабва и до довечера ще стихне.

През втората половина на нощта от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Минималните температури в източните райони, където все още ще има облачност ще бъдат от минус 9 до минус 5, но на запад ще има условия за изстиване и минималните на места отново ще се понижат до около минус 15 градуса.

През деня над западните и централни райони облачността ще бъде незначителна. Температурите ще са от минус 4 до плюс 2 градуса.

В събота и неделя облачността ще бъде незначителна, без валежи.

Сутрин ще бъде студено, с минимални температури около и под минус 10 градуса, на най-ниските инверсионни места и до под минус 15 градуса.

През деня температурите слабо ще се повишат и в събота ще бъдат от минус 2 до плюс 3, а в неделя – на места на юг и до около 4-5 градуса над нулата.

В понеделник и вторник омекването на времето ще се усети и  в сутрешните часове. От юг-югоизток във височина ще се пренася малко по-топъл въздух, но заради слабите градиенти(разлика в наляганията) при земната повърхност, това затопляне ще се усеща много по-слабо.

 

В низините ще има мъгли, които ще се задържат през голяма част от деня и  там дневните температури ще остават по-ниски, В замяна на това и нощем вече няма да бъде чак толкова студено, с минимални за страната в интервала от минус 9, минус 10 до минус 5, в понеделник – малко по-ниски.

Дневните по хълмистите места и  в предпланините ще бъдат предимно от 1 до 7 градуса, в ниските части на Дунавската равнина, възможно – на места и в Тракия, с няколко градуса по-ниски, до около минус 2, минус 3 градуса.

Дотук със сигурната част от прогнозата.

Това, което ще влезе утре в нея, е едно доста вероятно следващо застудяване към сряда-четвъртък следващата седмица. Засега обяче няма яснота по него, а от тази яснота – посока, полета, зависи как ще протече то. Както винаги, веднага щом преценя, че вероятностите за съответните прогнози по параметри са достатъчно високи, ще уведомя ннтересуващите се, първо тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s