Бавно и МУДНО омекване към четвъртък-петък

Конкретна прогноза с приблизителни параметри по  райони ще може да се даде утре и дори в понеделник. Спокойно, ще се опитам да изстискам всичко възможно от наличните модели още утре.

Преди това, кратък преглед на минимумите днес сутринта.

Обърнете внимание колко са малки разликите в температурите, когато наистина дойде студена ВМ, но в динамична обстановка и баричната сила успява да „натъпче“ Карския студ добре над цялата страна, не само на север и донякъде на ниското в Тракия.
Разликите, ако елиминираме надморската височина, са съвсем символични, да не кажа никакви и се дължат или на съвсем локално морско влияние, или стохастичното разпределение на самото студено ядро във височина(някъде е по-топло или по-студено с градус-два заради различно размесване и турбуленции от орографските препятствия).
При тоя тип нахлуване – от север, на запад – от северозапад, бонусът на Южна Бг е съвсем минимализиран, заради това „натъпкване“ на студа от северозапад. Това е част от огромната разлика между терминалното 2012 и днес. Тогава студът бе съвсем завършен, буквално минал ОТК и опакован и подпечатан, от Северен Сибир. Днес имаме много интензивно, но обикновено ултраарктично нахлуване по малко по-необичаен маршрут и студът е по-нисък.
Това обяснение не „грее“ големи части южно от Балкана, които са точно толкова застрашени от студ, колкото и Севера до сряда сутрин включително.
Всичко зависи от танца на случайности между изясняването и спирането на вятъра.
Тогава в местата, минали метър през 2012 може да им се види и нанагорно.
Докато, както писах в навечеривто на процеса, нито Видин със сигурност ще види минус 29(2012), нито Пловдив – минус 23-24, пак тогава.
Та да видим довечера. Може да има изгорели, все още на малко места, но вятърът ще пази голяма част от запад-северозапада, а облаци – Изтока от съвсем кучешки изстивания.
Понеделник сутрин подобно. Най-опасно ще бъде вторник и сряда, при лош късмет на места и четвъртък сутрин.

След преминаването на най-опасната зона, към четвъртък(всъщност още сряда на места максимумите ще доближат нулата, все още отдолу) вече на много места през деня ще имаме положителни температури.

Омекването ще продължи и в петък, а после – ще видим. Възможни са нови кратки застудявания, но вече с околонормални температури за най-студения месец, не като тези дни.

Важно е и да не тръгваме с надценяване на омекването. Истинско затопляне няма да има в обозримо, 10-дневно бъдеще, просто температурите ще се доближат до нормата за месеца, при късмет – около нея, при кутсуз – маалко под нея.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s