Сериозна зимна обстановка от петък

Този път, за разлика от досегашните опити по места, зимата ще дойде в цялата страна.

Днес ще имаме хубаво за януари време, с температури от 4-5 в София до 11-12 във Видин/по поречието на Дунав.

 

Минималните температури утре ще бъдат от минус 6 до минус 1, а дневните – от 4 до 10. Облачността ще бъде променлива.

Ще духа слаб вятър от запад-югозапад.

През нощта срещу четвъетък вятърът ще се ориентира от северозапад и  с него ще започне да нахлува студен въздух.

Това ще бъде началото на процес, по който в дните до края на седмицата в страната ще се установи тежка и сложна зимна обстановка с продължителен снеговалеж, а след това – и ниски температури.

Сняг ще завали в четвъртък в западните части на страната, а отначало дъжд и сняг – в Югозападна България.

Минималните температури в четвъртък сутрин ще са от минус 4 до плюс 2, а дневните около обяд – от 1-2 на северозапад до 9-10 в крайните южни райони.

През нощта срещу петък преваляванията от сняг ще обхванат цялата страна, като по-обилни валежи ще има в Южна и Източна България.

Ще се образува повсеместна снежна покривка. За тези, на които не им се налага неотложно пътуване, е добре да отложат всякакви такива от петък до понеделник.

Преваляванията ще продължат и в петък, като дневните температури няма да се различават съществено от сутрешните, заради интензивния пренос на много студени арктични въздушни маси с произход от акваторията около Карско  море, към страната.

Преваляванията в съботния ден ще отслабват, но все още няма да спират. Ще има виелици и  навявания, особено в планините и източните райони.

Според сегашните предварителни прогнози, които трябва да се приемат с едно наум, заради сложната обстановкйа след 5-6 дни, в неделя преваляванията ще спират от югозапад, но над Северна  и  най-вече Североизточна България все още ще превалява слабо.

Над югозападните райони ще се изясни и там минималните температури е възможно да паднат и до под минус 15, минус 17 градуса.

От петък до неделя дневните температури ще остават отрицателни  почти в цялата страна, а минималните ще бъдат от около минус 8, минус 10, до минус 5-6 градуса. В местата с ясно време и стихване на вятъра, които според сегашните сценарии няма да са толкова много, ще има и стойности до около и под минус 15 градуса.

Дотук с относително сигурната прогноза.

Постепенно, бавно повишение на температурите ще настъпи към понеделник-вторник, според сегашните сценарии, но по-бързото омекване от понеделник може да се измести с ден-два, в най-лошия случай и  4-5 дни за  следващата седмица.

Едно  е сигурно: Краят на зимата е неизбежен, а краткосрочните ще уточняваме през следващите дни.

 

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s