Вероятността за валежи преди Коледа

С известна неохота пиша това в момента, тъй като  моделите са все още далеч от приемлива консолидация за времето в дните преди Коледа.

Въпреки това, някакви тенденции могат да се фиксират към момента, с няколко уговорки.

Сценариите с ркзотичния циклон ‘Пена“ отпаднаха напълно(очаквано).

Първо: вероятността за някакви превалявания вече е над 50 на сто. Т.е нещо някъде ще вали в периода вторник-четвъртък следващата седмица.

Ако вземем това за даденост(а то все още, да повторим, не е!), най-вероятният сценарий е, към вторник от югозапад започват превалявания от сняг, които впоследствие обхващат някаква част от страната и а/от север на юг преминават в дъжд,  с почти задължително наличие на поледица б/ Вали само на юг – сняг, после сняг и дъжд и в/ Имаме пълноценна зимна  обстановка с виелици и  навявания точно преди Коледа. Последният сценарий е застъпен към момента от канадския модел GEM.

Към момента е безсмислено да преценяваме каква е вероятността за всеки от трите подварианта. С голяма вероятност,  твърда прогноза ще можем да направим към понеделник, но и в следващите 2-3 дни силуетът и ще придобива по-ясни очертания.

Прогнозата до понеделник-вторник можете да видите тук.

Най-вероятната обстановка, според  британските метеослужби и модела UKMO  за нощта вторник с/у сряда може да бъде видяна на тази картинка (източник: wetterzentrale.de):

rukm1441

На картината във височина(на около 5-6 км) потоците над страната ни са от югозападния квадрант, а при земя – примерно от изток(изток-североизток и изток-югоизток). Циклонът е с център над западното Средиземноморие и можем само да предполагаме как ще продължи движението си в сряда, но някакви валежи над южните и, евентуално част от западните части на страната би имало при това разположение на баричните формирования на различни нива. Би било загуба на време, обаче, да разсъждаваме отсега какви, къде  и колко биха били те. Просто трябва да се изчака.

Картината на ЕС донякъде е близка до тази горе и въпреки това, малките разлики, конкретно за нашия граничен район, биха дали огромни разминавания. От трета страна, американският ГФС е  с по-различни полета за този срок.

Към момента може да се посочи само това от началото на статията: расте вероятността за някакви валежи в дните вторник-четвъртък. За да няма разочаровани и в двете посоки, добре е да спрем дотук, поне на този етап.

Следваща актуализация – довечера или утре.

 

Ъпдейт, 12.20, 15.12:

Неособено стабилният междинен рън на ГФС от 06.00 почти премахва валежите в дискутируемия срок – те остават далеч на запад и юг. Това, което буди безпокойство, е че „докарва“ много студената арктична въздушна маса от района под Карско море почти до Кубан-южна Русия. На един хвърлей място:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s