Времето на Коледа

Най-важното: Към момента, според циркулацията, моделите и моето мнение, на Коледа истинска снежна обстановка няма да има, с едно 70-85  процентна вероятност.

Както обикновено, напомням, че сценариите са консолидирани(и съответно, прогнозата е донякъде сигурна) между 4-5 и максимум 7-8 дни напред, в най-добрия случай.

Към този момент прогнозата е достатъчно достоверна до неделя, 18 декември.

Накратко можете да я видите в предния пост илина vremeto.dir.bg, където се актуализира ежедневно в студ и пек;)

Какво следва след това? Няколко сценария.

Първо се спирам на най-вероятния, според мен, този на ЕС от тази сутрин. Не, защото ми харесва най-много, определено не. По-скоро не ми харесва съвсем, но е добро начало.

Според него нещата ще се развият по следния наччин. Днес – североизточна тяга(нахлуване) – студ, особено на североизток(СИ). Утре сутрин студено с до около минус 10 градуса, на местата със снежна покривка(СП) в центъра на страната и на СИ – най-студено, както и високите полета.

Утре до петък – по-меко, със северо/западен пренос и максимуми до 5-8 градуса. Нормални декемврийски среднодневни или около тях.

Без валежи.

Петък –  събота – второ студено нахлуване, почти сухо, по-сухо от днешното. Снежец ще валне само  по Черноморието(някоя поименна снежинка северно от планините може и да има, СП – не.

Към неделя отново смяна на тягата  и омекване до високи едноцигрени максимуми и по-поносими минимуми малко под нулата в повечето места.

Дотук със сигурната част.

 

Следва интересната.

Сценарий А/ЕС/:(Пена се намира вече на СИ, на границата Южна Русия – Казахстан,wetterzentrale.de/

recm2402

ОЩЕ едно студено  нахлуване към средата на следващата седмица. Този път над Беларус-Смоленск, Русия, се образува циклон, наричаме го условно Пена(Лудата), тъй като това съвсем не е нормално държащ се циклон – той ще тръгне на юг -югоизток. Такива циклони в метеорологията не са съвсем редки, но все пак са доста редки. Веднъж на 2-3 години, примерно. Наричат се ретроградни.

Според ЕС той ще се придвижи обратно на нормалните траектории на циклоните по един от пътищата им и в навечеривто на Коледа ще започне да влияе на времето у нас или поне в Добруджа и Лудогорието.

След това ще тръгне на изток, по обичайния си път, а у нас от запад постепенно пак ше тръгнат по-топли въздушни маси(ВМ) във височина.

В момента тоя сценарий приключва на 23 декември сутринта. В продължението му, у нас би било мъгливо на доста места, по планините – малко по-хубаво, но  относително меко и  безснежно(каквото вали днес – това ще е!). Температурите биха били в рамките на обичайните, а в местата без мъглище се пътува комфортно.

Сценарий Б, на актуалния ГФС. При него циклонът Пена не само стига по странната си, обратна траектория у нас, но продължава до Адриатика и се влива в Средиземноморската циклонална долина, като в резултат при нас преди Коледа падат умерени количества сняг, а в самото навечерие на Коледа има 50/50 шанс в южните потоци на консолидираната циклонална долина над Медитерана у нас да се затопли, снегът да премине в дъжд и  да се насладим на хубави поледици, преди да се стопли и  в ниското. Този сценарий няма да коментирам повече, тъй като аз такова нещо за 40 години НЕ СЪМ виждал. Ретроградни циклони – ОК, но пълно изминаване на обратния път от Беларус-Подмосковието до Тиренско море, ЙОК. За мен няма шанс(ок, 3-5 на сто) да се случи такова странно нещо.

Снимка – wetterzentrale.de

Пена величчествено преминава от СИ на югозапад(!) през Мизия  и  Балканите.

rtavn1802

 

И накрая, сценарий Ц(3), който за мен е по-вероятен от екзотичния 2 и почти толкова вероятен колкото А. Пена не се ражда  или се ражда, но си заминава на югоизток и (почти) не влияе на времето у нас. Над Балканите се разполага гребен от североизток и времето у нас е със норма-норма минус температури за декември, минимални примерно около и малко под минус 7, максимални около или малко над нулата(до 5-7 в зависимост от първоначалната въздушна маса в гребена(има подварианти), почти без или без никакви валежи. Тук-там мъгли, тук-там малко слънчице.

Това са сценариите към тази сутрин. Темата ще бъде следена от мен плътно в следващите дни, а до края на седмицата вероятно ще вмъкна и новогодишна „секция“.  Букмарквайте, следвайте, ако  ви е интерено, ако  не – здраве! 😉

И в двата случая пожелавам хубав  и  успешен ден!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s