Предстоящото застудяване от вторник

Две неща са сигурни за арктическото нахлуване другата седмица: Първо, че ще се състои(няма мърдане, 90-95 на сти е сигурно) и второ: че ще свърши няколко дена след това:)

Хубавото е, че засега според моделите, то ще бъде предимно сухо или почти сухо, респ. очакваният сняг няма да създава допълнително благоприятни условия за изстиване през нощта и  в тая насока, ако сте от Северна България, можете с приближение да приемете, че минимумите в средата на следващата седмица, след настаняването на студения въздух тук,  ще са с около 2 до 4 градуса под днешните. АКО няма сняг.

За Южна България, говорим за друга „бира“, тъй като вчерашната студена въздушна маса не успя да навлезе съвсем пълноценно там, а идната сряда това ще се случи, според сегашните модели.

Затова и тамошните изгледи и конкретни миимуми ще коментираме след няколко дни.

Обстановката започва условно в неделя. Тогава,  без това слабите поредици атлантически вихри се разкъсва от област на високо налягане в акваторията между Гренландия и Скандинавието.

На картата на приземните налягания, нещата изглеждат ето така(карта: wetterzentrale.de):

1През следващите 24-28 часа антициклонът ще се продвижда на югоизток-юг и ще набира сили, като в източната му и южна част  у нас ще проникне доста „расова“ арктична въздушна маса. Според почти всички модели и техни резиденти, валежите, слава Богу ще бъдат слаби или почти никакви и това е добре, защото тази въздушна маса ще се задържи някой друг ден у нас, а именно по време на тези задържания, в условия на достатъчно ясно време и 15-16 часово изстиване, както и  слабо слънце, са възможни опасно ниски температури.

А защо валежите ще са слаби? Тъй като този антициклон, макар и доста солиден към вторник, когато нещата ще изглеждат така(картата е пак от wetterzentrale.de):

2в това си предполагаемо разположение и форма, до голяма степен „гардира“ основната част от студа на североизток. Всъщност, това е и основната причина очакваните валежи да бъдат сравнително слаби. Относно тях е задължително да се вмъкне: студът е толкова много, че леко кривване в западна посока на гребена, ще докара сняг поне в източните части на полуострова. Затова и не бива да се разчита, че сегашните прогнози на моделите относно слаби валежи, ще останат такива. Нещата могат да се променят буквално в последния момент, както се случи на 29-20 ноември.

Картата показва предполагаемата обстановка за време със 6-7 седем дни напред във времето от момента на прогнозата и вече е на границата на приемлива достоверност, затова ще коментираме най-общо.

Въпреки, че най-студено ще бъде на североизток, като според този рън на модела, североизточно от Търново температурите във височина ще са под минус 15 градуса(това са СТОЙНОСТИ, случващи се максимум 2-3-4 пъти на сезон (зима) и са с над 10 градуса по-ниски дори от средните януарски стойности за голяма част от страната по този показател), и в останалата част на страната ще има достатъчно студ и при стихване на вятъра са възможни наистина стойности, които биха могли да бъдат и най-ниски за цялата зима.

Как ще се развие ситуацията по-нататък и съответно коментар относно дългосрочните перспективи, засега е безсмислено да коментираме, тъй като всичко зависи, при очакваните минимуми от (не)наличието на снежна покривка, а при по-дългосрочните  сценарии, от устойчивостта на антициклона и по-нататъшното му поведение.

Все пак, могат да се сложат няколко забележки.

Първо: от началото на октомври до днес, а и очевидно до средата на месеца, циркулацията над континента, с изключение на два кратки(единият – от утре до понеделник) и един по-дълъг период, е неизменно в наша „вреда“, т.е такава, че да предполага по-студено от обичайното за това време на годината през последните десетина години, време.

Второ: Това няма как да продължи цяла зима:)  Циркулацията е квазимеридионална, тъй като блокировките на източно-западния пренос са сравнително кратки, при това с подвижни или квазистационарни вълни, с променлива амплитуда, като на моменти изглежда, че се установява вид зонален пренос, НО и това продължава твърде кратко. Пример – от днес до понеделник.

Ще чакам с интерес развитието на обстановката след средата на следващата седмица.

на заглавната снимка: красотите на зимата. Част от изпочупените от поледицата преди две години, дървеса на северозапад.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s